Aktuális

Putyin: Tudjuk, hogy iszlamisták követték el a terrortámadást, kérdés, ki volt a megrendelő

Felszínre hozzák a valaha talált legértékesebb kincset

| Szerző: hirado.hu
A hatalmas értékű hajóroncsot Kolumbia mellett Spanyolország, az Egyesült Államok és bolíviai őslakos csoportok is próbálták jogilag birtokba venni.

Kiemelik a hullámsírból azt a hihetetlen értékű hajtót, mely több mint 300 évvel ezelőtt, hatszáz emberrel a fedélzetén merült a tenger fenekére a kolumbiai Karib-tenger partján fekvő Cartagena kikötőváros közelében.

Az 1708-ban elsüllyesztett San José nevű hajó értékét 17 milliárd dollárra becsülik. A 46 méter hosszú, 6 ágyús, háromárbócos hajón 200 tonna ezüstöt és smaragdot, 11 millió aranyérmét és porcelánkerámiát találtak a kolumbiai haditengerészet búvárai 2022 júniusában.

A hatalmas értékű hajóroncsot Kolumbia mellett Spanyolország, az Egyesült Államok és bolíviai őslakos csoportok is próbálták jogilag birtokba venni. Azonban 2011-ben egy amerikai bíróság megállapította, hogy a hajó kolumbiai állam tulajdona.

2015-ben Juan Manuel Santos volt kolumbiai elnök egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy:

„Ez a legértékesebb kincs, amelyet az emberiség történetében találtak.”

A hajó, eltekintve a természetes tenger által okozott sérülésektől, az eltelt 316 év alatt érintetlen maradt – közölték a tisztviselők.

Kapcsolódó tartalom

A kolumbiai kormány több mint egymillió dollárt tervez költeni a San José helyreállítására.

Kiemelt kép. (Fotó: Colombian Presidency/AFP/Getty)

Forrás: People

Ajánljuk még