Rendkívüli

Negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

Egyre nagyobb a humanitárius válság a Száhel-övezet országaiban, Magyarország folytatja segélyakcióit a térségben

Egyre nagyobb a humanitárius válság Csádban. Az ENSZ jelentése szerint a Szudánból és a többi környező országból is ide menekülő embereket éhezés és vízhiány fenyegeti. Az Európát fenyegető migrációs válság megállítása érdekében Magyarország folytatja a segélyakcióit a térségben.

Segélyekkel teli zsákokat osztottak egy túlzsúfolt csádi menekülttáborban. A sátortáborban több tízezer ember alapszükségleteit kell kielégíteni.

„Itt több mint negyvenezer menekült van, és a humanitárius helyzet nehéz. Alapvető szükségleteik a víz, az élelmiszer, a menedék, a higiénés megoldások”  – mondta a segélyszervezet munkatársa.

Az élelmiszer, víz, a higiénia és az orvosi eszközök hiánya miatt számos betegség terjed a menekültek között. A legkiszolgáltatott helyzetben a gyerekek vannak.

„Humanitárius partnereink becslése szerint a következő hetekben és hónapokban mintegy kétszázhúszezer gyermek halhat meg alultápláltság miatt. A WHO szerint az egészségügyi intézmények 70 százaléka nem működik” – közölte az ENSZ humanitárius ügyekért felelős koordinátora szerdán.

Kapcsolódó tartalom

Az ENSZ jelentése szerint a politikai válság milliókat kényszerít arra, hogy a jobb élet reményében elinduljon. A viszonylag biztonságos Csádba a környező instabil országokból is érkeznek menekültek. Sokan azonban innen is tovább indulnak, például Európa felé.

Hazánk az elmúlt években több missziót is indított a térségben. A Hungary Helps programban orvosi ellátást és képzéseket is nyújtanak a szakemberek. Tavaly év végén pedig a parlament elfogadta, hogy a program egy kétszáz fős katonai misszióval is kiegészüljön, hogy segítse a terrorizmus elleni fellépést, illetve a stabilitás megőrzését és a migrációs hullám megfékezését.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még