Rendkívüli

Negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

Negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

Negyven halálos és több mint száz sebesült áldozata van a lőfegyveres és robbantásos merényletnek, amelyet péntek este a Moszkva melletti Krasznogorszkban, a Crocus City Hallban követtek el ismeretlenek – jelentette a TASZSZ hírügynökség a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közlése alapján.

Leomlott a megtámadott és lángokban álló oroszországi rendezvényközpont teteje – jelentette a RIA orosz hírügynökség.

Az Interfax jelentése szerint a Nemzeti Gárda hajtóvadászatot indított a helyszínen a támadás elkövetői ellen.

Korábbi közlés szerint a krasznogorszki épület egyharmada, 12 900 négyzetméternyi terület égett a támadás következtében, de mostanra megfékezték a tüzet. Szemtanúk szerint az automata fegyverrel felszerelkezett támadók gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol nagy robbanás hallatszott majd, tűz keletkezett.

Kapcsolódó tartalom

A Moszkva északnyugati elővárosában lévő Crocus City Hallban a Piknik nevű népszerű orosz rockegyüttes adott koncertet mintegy 6000 néző előtt.

Eddig 18 halottról és 43 sebesültről számoltak be

Az egyik orosz közösségi média jelentése szerint 18 halottja és 43 sebesültje van annak a nagyszabású támadásnak, amelyet ismeretlen fegyveresek követtek el egy rendezvényközpont ellen a Moszkva elővárosának számító Krasznogorszkban. Az Interfax értesülései szerint gyermekek is vannak a sérültek között.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) is megerősítette, hogy vannak halálos áldozatok, de adatot nem közölt.

A legfőbb orosz nyomozóhatóság, a Nyomozó Bizottság terrorcselekménynek minősítette a Crocus City Hall elleni támadást, amelyet médiaforrások szerint 2-5 férfi hajtott végre, és amely a legtöbb halálos áldozatot követelte az utóbbi években Oroszországban.

A Interfax hírügynökség a biztonsági szolgálatokra hivatkozva közölte, hogy a támadók legkevesebb öten voltak, terepruhát viseltek, és gépfegyverből nyitottak tüzet a Crocus City Hall nevű hangversenyteremben és az épület előcsarnokában. Két robbanás is történt, tűz ütött ki, vastag füstfelhő száll ki az épületből.

Az épületből több száz ember menekítettek ki.

 

Kapcsolódó tartalom

Ukrajna és az egyik Moszkva-ellenes orosz alakulat tagadja érintettségét

Ukrajna és az Oroszország Szabadsága Légió nevű Moszkva-ellenes orosz alakulat tagadja, hogy köze volna a lőfegyveres és robbantásos merénylethez – jelentették nyugati hírügynökségek.

Ukrajnának abszolút semmi köze nincs ezekhez az eseményekhez” – jelentette ki a Telegramon Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, és ő is terrorcselekménynek minősítette a támadást, mint az orosz hatóságok. „Ukrajna soha nem alkalmazott terrorista módszereket. Ukrajnának az a fontos, hogy hatékony hadműveleteket hajtson végre az orosz reguláris hadsereg megsemmisítésére, és hogy ezáltal véget vessen az ukrajnai orosz inváziónak” – írta.

Az ukrajnai erők oldalán harcoló, Oroszország Szabadsága Légió pedig azt közölte: Hangsúlyozzuk, hogy légiónk nem harcol orosz civilek ellen! Egyúttal a csoport Vlagyimir Putyin orosz elnököt tette felelőssé a támadásért, mondván, hogy szerintük ő készítette elő ezt a véres provokációt és annak megjelenítését a médiában.

Az amerikai nagykövetség a támadás helyszínének kerülésére szólította fel az amerikaiakat

A moszkvai amerikai nagykövetség óva intette az amerikai állampolgárokat attól, hogy a péntek esti támadás helyszínének környékére menjenek.

Az Egyesült Államok diplomáciai képviselete őszinte részvétét nyilvánította az orosz népnek. A nagykövetség megdöbbenését fejezte ki a támadás miatt.

Az EU megdöbbentőnek és sokkolónak nevezte a merényletet 

Az Európai Unió sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a péntek esti merényletet.

„Az EU-t sokkolják és megdöbbentik a moszkvai Crocus City Hallban elkövetett terrortámadásról szóló jelentések. Az unió elítél minden olyan támadást, amely civilek ellen irányul. Részvéttel gondolunk minden érintett orosz állampolgárra” – közölte Peter Stano uniós szóvivő.

Ajánljuk még