Időjárás

Óriási fordulattal köszönt ránk a csillagászati tavasz

Texas kormányzója: Folytatják az illegálisan érkező migránsok letartóztatását a szövetségi kormánnyal zajló jogvita közepette

Texas folytatja a szigorú intézkedéseket a határsértőkkel szemben, köztük a Mexikó felől illegálisan érkezők letartóztatását – jelentette ki Greg Abbott, a szövetségi állam kormányzója szerdán.

Az Egyesült Államok déli határállamának vezető tisztségviselője azt követően nyilatkozott, hogy kedden az amerikai Legfelsőbb Bíróság engedélyezte az új texasi közbiztonsági törvény alkalmazását azt visszautalva egy fellebbezési bíróság döntési körébe, ami néhány órával később ismét felfüggesztette a vitatott jogszabály alkalmazhatóságát.

Kapcsolódó tartalom

A Texas által tavaly év végén elfogadott – a kormányzó által aláírt – törvény széles felhatalmazást ad a szövetségi állam hatóságainak, hogy letartóztassák az állam területére illegálisan érkezőket. A Biden-kormányzat a jogszabály ellen januárban pert indított azzal a kifogással, hogy Texas szövetségi hatáskört próbál magához vonni, ugyanis az Egyesült Államok határának őrizete a központi kormány felelőssége.

Kapcsolódó tartalom

Texas ugyanakkor arra hivatkozik, hogy a Biden-kormányzat és a szövetségi határőrség elmulasztotta kötelességét az ország határának megvédésére, ezért hozott saját hatáskörben törvényt a közbiztonság érdekében.

A washingtoni kerületi bíróság szerdán hallgatta meg Texas és a szövetségi kormány érveit a törvény körüli jogvitában.

Greg Abbott kormányzó szerdán azt is kijelentette, hogy

Texasnak nincs szüksége az új törvény felhatalmazására, hogy hatóságai őrizetbe vegyenek illegálisan érkezett bevándorlókat, és azt hangoztatta, hogy állama folytatja a különböző akadályok kialakítását a határon, ide értve a folyami úszó bójasort és a kerítést.

Az állam közbiztonsági hivatala szerdán közölte, hogy egyetlen nap alatt 17 olyan migránst vett őrizetbe, aki illetéktelenül magánterületre lépett.

Texas intézkedéseit élesen bírálta szerdán Manuel Lopez Obrador mexikói elnök, aki kijelentette, hogy szeretné világossá tenni, országa senkit nem fogad vissza a texasi kormány által kiutasítottak közül.

Kapcsolódó tartalom

Az államfő sajtótájékoztatóján a vitatott törvényt drákóinak nevezte, és embertelennek, keresztényellenesnek, valamint igazságtalannak minősítette, ami megsérti a nemzetközi jogot és az emberi együttélés szabályait.

A Fehér Ház szóvivője kedden hasonló érvekkel utasította el a Texas republikánus politikai vezetése által hozott jogszabályt.

Texas a rekordszámú illegális határátlépés miatt még decemberben egyoldalúan lépett, akadályokat állított fel, és saját kezébe vette a határvédelmet a migrációnak leginkább kitett határszakaszon, Eagle Pass városánál, gyakorlatilag kivette a szövetségi határőrség kezéből a határ védelmének lehetőségét. A szövetségi kormány tiltakozott a lépés ellen, de a terület változatlanul a texasi hatóságok őrizete alatt áll. Az adatok szerint a területen drasztikusan visszaesett az illegális határátlépések száma.

Ajánljuk még