Aktuális

Brüsszelből jelentjük: A biztonság, a védelem és Ukrajna áll a hamarosan kezdődő uniós csúcs középpontjában

Bocuse d’Or: díjazták a magyar csapatot, amely bejutott a lyoni döntőbe

Március 19-20-án a norvégiai Trondheim adott otthont a nemzetközi szakácsverseny európai válogatójának, ahol a magyar csapat biztosította helyét a lyoni döntőre, amelyre 2025 januárjában kerül sor, és a legjobb tálnak járó különdíjat is elnyerte – jelentette be csütörtöki közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A közleményben emlékeztettek, hogy 2022-ben Budapesten rendezték meg a Bocuse d’Or európai válogatóját, itt derült ki az is, hogy a következő versenynek Trondheim ad majd otthont.

A közlemény szerint a versenyen a kötelező alapanyagok – a szokott módon – a vendéglátó ország emblematikus termékei közül kerültek ki.

Idén a tányértéma húsalapú volt: rénszarvas, valamint az ikonikus skandináv párlat, az Aquavit volt megadva kötelező alapanyagként. A látványos táltéma pedig a tenger kincseire épült, a szintén emblematikus lofoteni skrei – amely egy Norvégiában honos tőkehal – és a fröyai fésűkagyló voltak kötelező elemei.

A magyar csapat élén Kelemen Roland, a nyíregyházi Hunguest Sóstó séfhelyettese állt, a commis pedig a siófoki Fodor Noel volt, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László töltötte be, a csapatelnök (és kóstoló zsűri egyben) pedig a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence volt, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza Lyonból.

A mostani csapat szereplése azért is figyelemre méltó, mert a tagjai nem budapesti top helyekről kerültek ki, így csúcséttermi tapasztalat nélkül álltak helyt Európa élvonalában, és az egyik különdíjat is megnyerték – írták a közleményben.

Hozzátették: ehhez kellett a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tréningezése is, valamint az előző, sikeresen szereplő Bocuse csapatok kiváló szakemberei, többek között Széll Tamás és Vomberg Frigyes is, akik a háttérből vettek részt a csapat felkészítésében. Ugyancsak a csapat segítségére volt a norvég Christian André Pettersen, aki Dalnoki Bencéhez hasonlóan már szintén állhatott a dobogó harmadik fokán Lyonban.

Kapcsolódó tartalom

Az MTÜ méltatta, hogy a magyar csapat magabiztosan versenyzett, példaértékűen vette azokat az akadályokat, amelyekkel a versenyzés jár. A folyamatosan változó versenyszabályzat, a szigorú megkötések, a számunkra szinte teljesen ismeretlen alapanyagok mind kihívást jelentettek, akárcsak a konyhai munkát felügyelő zsűri, amely most sem bánt kesztyűs kézzel a csapatokkal.

Az MTÜ megjegyzi, hogy a Bocuse d’Or európai döntőjén ismét taroltak a skandináv országok, és felsorolja a kategóriák győzteseit:

a legjobb tálat Magyarország csapata készítette; a legjobb tányér az Egyesült Királyságé. A legjobb commis svéd lett. Az első helyen Dánia csapata végzett Svédország és Norvégia előtt.

Az előkelő európai helyezéssel a lehető legkomolyabb felkészülés veszi kezdetét néhány hónap múlva. Az MTÜ azt is megjegyezte, hogy a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook-oldalán minden információ megtalálható az ételekről.

Kiemelt kép forrása: Facebook/Magyar Bocuse d’Or Akadémia

Ajánljuk még