Időjárás

Óriási fordulattal köszönt ránk a csillagászati tavasz

A jobboldali pártok jelöltjét nevezték ki miniszterelnöknek Portugáliában

A jobboldali pártokat tömörítő Demokratikus Szövetség (AD) jelöltjét, Luís Montenegrót nevezte ki az államfő miniszterelnöknek Portugáliában csütörtökön.

A március 10-én tartott parlamenti választásokon az AD szerezte a legtöbb szavazatot, és így a nyolc éve kormányzó Szocialista Párt (PS) előtt végzett.

„Az AD megnyerte a választásokat, így az elnök úgy döntött, hogy Luís Montenegrót nevezi ki miniszterelnöknek” – áll a portugál államfő hivatalának közleményében.

A jobboldali szövetség 80 mandátumot szerzett a 230 tagú törvényhozásban, a szocialistáknak 78 helyük lesz. Harmadik helyen az öt évvel ezelőtt alakult új jobboldali párt, a kampányában a korrupció felszámolását és a „mértéktelen bevándorlás” megszüntetését ígérő Chega (Elég!) végzett, amelynek parlamenti képviselete a választási eredmény alapján – legalább 48 képviselővel – több mint a négyszeresére duzzadt, így a törvényhozásban a jobboldali erők kerültek többségbe.

Az AD-t vezető Montenegro – noha pártjának nincsen meg a kormányalakításhoz szükséges abszolút többsége – többször is kijelentette, hogy nem fognak koalícióra lépni az általuk is populistának tartott Chegával. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a PS és a Chega nem köt szövetséget annak érdekében, hogy „megakadályozza a portugálok által kívánt kormány megalakulását”.

Kapcsolódó tartalom

A kormányalakítást megnehezíti, hogy a politikai nézetkülönbségek miatt – megfelelően az előzetes nyilatkozatoknak – szinte kizártnak tartják az AD és a PS nagykoalícióját, miközben mindkét vezető párt határozottan elutasítja az együttműködést a Chegával, amely viszont a mérleg nyelve lehet.

Miniszterelnöki kinevezése után Montenegro közölte, hogy jövő csütörtökön mutatja be kormányát az államfőnek, és az új kabinet április 2-án leteheti az esküt.

Ezt követően 10 napon belül be kell nyújtania programját a parlamentnek, amely automatikusan jóváhagyja azt, kivéve ha külön szavazást kezdeményez annak elutasításáról.

Az AD-kormány első „túlélési próbája” a 2025-ös költségvetés lehet, melynek elutasítása akár új választásokhoz is vezethet.

A Chega vezetője, André Ventura – aki korábban televíziós sportkommentátor volt – azzal fenyegetőzött hogy a törvényjavaslat ellen fog szavazni, és véleménye szerint az AD a felelős minden politikai bizonytalanságért, amennyiben továbbra is figyelmen kívül hagyja a pártját. Ugyanakkor jelezte, hogy a Montenegro által javasolt kezdeti lépéseket támogatni fogják. Ilyen kezdeményezések például a magasabb bérek és juttatások az egészségügyi dolgozók, a rendőrök és a tanárok számára, valamint az alacsonyabb jövedelemadó.

Pedro Nuno Santos szocialista vezető kedden kijelentette, hogy „gyakorlatilag lehetetlen” pártja számára az AD 2025-ös költségvetési tervének támogatása, de nyitott a tárgyalásokra olyan intézkedésekről, amelyek segítenék a egészségügyi, az oktatási és a biztonsági ágazatot.

Az előző miniszterelnök, António Costa november 7-én mondott le, miután a hatóságok korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették kabinetfőnökét. Marcelo Rebelo de Sousa államfő két nappal később kiírta az előrehozott választásokat, a parlamentet január 15-én, a 2024-es költségvetés elfogadása után oszlatta fel.

Ajánljuk még