Időjárás

Óriási fordulattal köszönt ránk a csillagászati tavasz

Beindult a harmadik évezred űrversenye: a hangsebesség hétszeresére gyorsulhat a kínai űrrepülő

| Szerző: hirado.hu
Beindult a harmadik évezred űrversenye: Kína űrrepülőgép-indító railgunja (sínágyúja) és a sugárhajtóműves amerikai Talon–1 hiperszonikus jármű feszül egymásnak a műholdindítási képességekért folytatott versenyben.

A hiperszonikus műholdak gyors indításáért folytatott versenyben Kína és az Egyesült Államok is futurisztikus technológiákat mutat be, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek egy olyan háborús forgatókönyvben, amelyben a műholdak jelentik a célpontot – írja az Asiatimes.com.

A 21. század fegyvere,

a railgun a korábbi, hagyományos fegyverekkel szemben nem kémiai reakció következtében tüzel: ez a kinetikus fegyver elektromágneses hatásra lövi ki munícióját.

A hangsebesség hétszerese

A legelső tesztek szerint 100–200 kilométeres hatótávolságú fegyver a hangsebesség legalább hatszorosára (6 Mach) gyorsítja fel a lövedéket.

Kapcsolódó tartalom

A South China Morning Post (SCMP) most arról számolt be, hogy

Kína egy óriási sínágyút tervez építeni a Tengyun űrrepülőgép indításához,

amely az elektromágneses indítási technológiát kombinálja a hiperszonikus repüléssel. Kína célja, hogy az elektromágneses indítósín segítségével 1,6 Mach sebességre gyorsítsa fel a hiperszonikus repülőgépet, az leváljon a sínről, begyújtsa a hajtóművét, és a hangsebesség hétszeresével (8575 kilométer/óra) lépjen be az űr közeli tartományba.

A Tengyun űrrepülőgépet arra tervezték, hogy személyzetet és rakományt szállítson pályára, és műholdakat juttasson az űrbe. Más küldetések végrehajtására is tervezhetik, beleértve a műholdakhoz való dokkolást vagy azok befogását, illetve a megfigyelését.

Éket verne az űrbe

Ugyanakkor az amerikai Stratolaunch Talon-A (TA–1) hiperszonikus járműve nemrég végrehajtotta első motoros repülését, amely több hasznos terhet szállított Kalifornia partjainál – jelentette a The Warzone ebben a hónapban.

Az ék alakú, pilóta nélküli repülőgép, amelyet a vállalat hatalmas Roc sugárhajtóművéről indítottak,

mintegy 200 másodpercig tartó motoros repüléssel elérte a Mach 5 sebességet megközelítő

szuperszonikus sebességet – áll a Warzone jelentésében, hozzátéve, hogy a repülő várhatóan végül eléri a Mach 6 sebességet.

A kínai űrrepülőgépek railgun indítórendszerének koncepcióját tekintve hasonló a Fujian repülőgép-hordozón és az amerikai Gerald Ford osztályú szuperhordozókon található elektromágneses repülőgép-indító rendszerhez (EMALS).

Gigantikus energiaszükséglet

Az EMALS, amely lineáris indukciós motorral indítja a repülőgépeket a fedélzetéről, lehetővé teszi a nehezebb repülőgépek rövidebb idő alatt történő indítását is, miközben kíméletesebb a repülőgépvázakhoz.

A 2017-es SARC-ACN nemzetközi konferencia jegyzőkönyvében Azeem Sigh Kahlon és más szerzők azonban rámutatnak, hogy egy EMALS-indítás

100 megawatt energiát is képes fogyasztani,

ami egy kisváros energiaellátásához elegendő.

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

Ajánljuk még