Megrázó

Megöltek egy férfit egy józsefvárosi lakásban

Migránsinvázió: órákon belül felfüggesztette az amerikai Legfelsőbb Bíróság a texasi határ védelmét biztosító törvényt

Összesen néhány órán keresztül volt lehetősége az Egyesült Államok déli határvidékén, Texasban a rendőrségnek arra, hogy megkezdje az illegális migránsok elfogását és kitoloncolását.

Azt követően, hogy a Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta az illegális migráció megakadályozását lehetővé tevő texasi bevándorlási törvényt,

a szövetségi fellebbviteli bíróság ismét felfüggesztette a jogszabályt.

Az 5. körzeti fellebbviteli bíróság végzése mindössze néhány órával azután született, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága engedélyezte a törvény hatálybalépését – közölte a Fox News.

Tovább özönlenek Amerikába

Az ismét felfüggesztett törvény lehetővé teszi a helyi rendőrségnek, hogy letartóztassa azokat a migránsokat , akiket illegális határátlépéssel gyanúsítanak.

Kapcsolódó tartalom

Joe Biden elnök 2021-es hivatalba lépése óta

6,3 millió, illegálisan az Egyesült Államok területére belépő migránst tudtak a hatóságok azonosítani.

Jó részüket szabadon is engedték – az USA területén. A Fox News hozzáteszi: Mexikó külügyminisztere élesen megfogalmazott nyilatkozatában kijelentette, hogy nem hajlandó visszavenni azokat a migránsokat, akiket kitoloncolnak az Egyesült Államokból.

Életbe lépett, csak nem alkalmazható

Az Egyesült Államok legmagasabb szintű jogi fóruma ezzel megváltoztatta azt a hétfői döntését, ami a szövetségi kormány kérésére még meghosszabbította a törvény felfüggesztését.

Texas állam igazságügyi vezetője, Ken Paxton főügyész kedden közzétett nyilatkozata szerint a jogszabály életbe lépett.

A tavaly év végén elfogadott, és az állam kormányzója által aláírt törvény értelmében Texas állam biztonságának érdekében az állami hatóságok őrizetbe vehetik a határ illegális átlépésével gyanúsított személyeket.

Greg Abbott Texas kormányzója pozitív fejleménynek nevezte kedden a legfelsőbb bírósági döntést, de elismerte, hogy az alsóbb szintű fellebbezési bíróságon folytatódik az általa aláírt jogszabály hatályáról szóló eljárás.

Kapcsolódó tartalom

A Fehér Ház a szövetségi Legfelsőbb Bíróság döntését követően megismételte álláspontját, hogy a texasi jogszabályt alkotmányellenesnek tartja. Karine Jean-Pierre szóvivő szerint a törvény „csak egy másik példa arra, hogy a republikánusok a határkérdést politikai célokra használják, miközben akadályozzák a valós megoldást”.

A Biden-kormányzat januárban bírósági keresetet nyújtott be a törvény megsemmisítése érdekében arra hivatkozva, hogy Texas állam megsérti a határőrizetre vonatkozó szövetségi hatáskört.

Ki védi meg Texast?

Texas állam politikai vezetése ezzel szemben azt állítja, hogy azért volt kénytelen saját hatáskörben lépni az illegális határátlépések visszaszorítása érdekében, mert

a Washingtonból irányított szövetségi hatóságok nem teljesítik a törvény által rájuk rótt feladatukat, azaz az Egyesült Államok határainak védelmét.

A Fehér Ház szóvivője kedden ismét sürgette a Kongresszust, hogy fogadja el a Biden-adminisztráció által támogatott törvényt, ami tartalmaz bizonyos szigorításokat a határőrizetben, és mellette többi között 60 milliárd dollárt Ukrajna számára, valamint Izrael támogatásának fedezetét is.

Ajánljuk még