Időjárás

Fagyveszély várható a következő napokban

NOB: Az oroszországi Baráti Világjátékok politikailag motiváltak és sértik az Olimpiai Chartát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy véli, Oroszország átpolitizálja a sportot azzal, ahogy az őszre tervezett Baráti Világjátékokat játékokat szervezi.

Oroszország 2024 szeptemberében Moszkvában tervezi megrendezni az első nyári Baráti Világjátékokat, melyeket Thomas Bach NOB-elnök korábban politizált sporteseménynek minősített. Oleg Maticin orosz sportminiszter válaszában úgy reagált, hogy az esemény nem a NOB ellen irányul.

A NOB – közleménye szerint – nem azt kifogásolja, hogy Oroszország  ilyen sporteseményeket szervez, már csak azért sem, mert ilyenek máshol is léteznek – elég a Nemzetközösségi Játékokra és a Frankofón Játékokra gondolni –, hanem azt, hogy ezeket nagyon direkt diplomáciai eszközökkel népszerűsíti az egyes országok kormányai körében.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy látja, hogy az oroszok szándékosan megkerülik a célországok sportszervezeteit, ezzel egyértelműen nyilvánvalóvá teszik politikai motivációjukat, és politikai propaganda célokra használják a sportolókat, megsértve ezzel az Olimpiai Chartában foglalt alapelvet.

Kapcsolódó tartalom

A NOB amiatt is aggódik, hogy Oroszország „teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a doppingellenes küzdelem és a versenyek integritásának globális normáit”, mivel jelenleg nincs a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által akkreditált laboratórium Oroszországban, és továbbra is alacsony az orosz doppingellenes rendszerbe vetett bizalom.

A nemzetközi ötkarikás testület arra kéri a Baráti Világjátékokra meghívottakat, hogy ne vegyenek részt a versenyeken és ne is támogassák a rendezést.

Az esemény – melynek tervével már tavaly előálltak az oroszok – Moszkvában és Jekatyerinburgban rendeznék meg. A téli Baráti Világjátékokat 2026-ra Szocsiba, a 2014-es téli olimpia helyszínére tervezik.

Kapcsolódó tartalom

Az oroszok – és az őket támogató fehéroroszok – a nemzetközi sportéletből jó időre kiszorultak az oroszok ukrajnai inváziója miatt, és jelen állás szerint a két ország sportolói csak megszorításokkal vehetnek részt a párizsi nyári olimpián. A NOB korábban indítványozta, hogy – semlegesként – engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre azzal a megkötéssel, hogy csak olyanok indulhatnak, akik nyilvánosan nem emeltek szót Oroszország ukrajnai háborúja mellett, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy a nemzetbiztonsági szervekkel. A két ország sportolói a párizsi olimpián csak egyéni számokban versenyezhetnek, csapatsportágakban nem.

Kiemelt kép forrása: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Ajánljuk még