Aktuális

Kényszerleszállást hajtott végre Lengyelországban egy amerikai drón

Elítéltek három rendőrt Kazahsztánban a 2022-es zavargások alatti kínzások miatt

Elítéltek három rendőrt Kazahsztánban a 2022. januári zavargások alatt őrizetbe vett személyek megkínzása miatt – közölte kedden az almati ügyészség.

Az almalinszki kerületi bíróság bizonyítottnak látta, hogy a kerületi rendőrfőkapitányságon 2022. január 9-én a rendvédelmi szervek kínzásnak vetettek alá három polgári személyt „fizikai fájdalmat okozva nekik”.

Az érintett rendőröket három év szabadságvesztéssel sújtották, megfosztották őket rangjuktól, és eltiltották attól, hogy közalkalmazottként dolgozhassanak. Az ítélet nem jogerős.

2022 januárjában véres zavargások törtek ki a szénhidrogénekben gazdag közép-ázsiai országban. A tüntetések az üzemanyag árának emelkedése miatt kezdődtek, és fosztogatásba, összecsapásokba torkolltak.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök kérésére Oroszország katonákat küldött a közép-ázsiai országba a rend helyreállítására.

Kapcsolódó tartalom

A tiltakozók haragjának egyik fő célpontja Nurszultan Nazarbajev korábbi elnök volt, aki annak ellenére, hogy 2019-ben távozott a hatalomból, még mindig nagy politikai befolyással rendelkezett az országban. A zavargások során 238-an vesztették életüket, és mintegy 4500-an megsebesültek.

Tavaly Kazahsztán közölte, hogy eljárás indult 39 rendőr ellen, akiket kínzással gyanúsítanak. Eddig egy rendőrtábornokot ítéltek tíz év szabadságvesztésre, amiért a vádak szerint engedélyezte alárendeltjeinek fogvatartottak bántalmazását.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Alexander Kuznyecov)

Ajánljuk még