Aktuális

Kényszerleszállást hajtott végre Lengyelországban egy amerikai drón

Az Amazonas-medencében csökkent, Kelet-Brazíliában viszont fokozódott az erdőirtás mértéke

Jelentősen visszaesett a trópusi erdők irtásának mértéke a brazíliai Amazonas-medencében az év elejére, viszont az ország keleti, szavannás területén egyre több fát vágnak ki környezetvédő csoportok közlése szerint.

Az év első két hónapjában 63 százalékkal esett vissza az amazónai erdőirtás üteme az előző év hasonló időszakához képest. A csökkenő trend ellenére ebben az időszakban még mindig átlagosan naponta mintegy 327 futballpályányi esőerdőt vágtak ki – közölte kedden az Imazon brazil környezetvédelmi szervezet.

Larissa Amorim, az Imazon munkatársa azt mondta, az adatok alapján továbbra is komoly kihívást jelent az erdőirtás kérdése, és az éghajlatváltozás elleni küzdelem szempontjából nagyon fontos lenne elérni azt a célt, hogy 2030-ra teljesen leállítsák az erdők kivágását.

Kapcsolódó tartalom

A 2023-ban hivatalba lépett Luiz Inácio Lula da Silva elnök azt ígérte, hogy a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fektet majd a környezetvédelemre. Bár az Amazonas-medencében az utóbbi időben valóban csökkent az erdőirtás mértéke, Brazília keleti részén, a trópusi szavannával borított hatalmas Cerrado régióban viszont jelentősen emelkedett. A brazil űrkutatási hivatal (Inpe) közlése szerint februárban 19 százalékkal nagyobb erdőterületet vágtak ki ott, mint az előző év hasonló időszakában.

Roberto Maldonado, a Természetvédelmi Világalap németországi szervezetének (WWF Germany) Latin-Amerikával foglalkozó munkatársa elmondta: a friss adatok alapján folytatódik a tavaly kirajzolódott trend, és az látható, hogy az amazóniai erdőirtást korlátozó intézkedéseknek valóban van foganatja, míg Cerrado régióban sokkal több fát vágnak ki, mint korábban.

Brazíliában a fakitermelést a jelek szerint áthelyezték a bolygó legfontosabb esőerdejéből a világ legnagyobb biodiverzitású szavannájára – állapította meg a WWF munkatársa.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még