Aktuális

Kényszerleszállást hajtott végre Lengyelországban egy amerikai drón

A hongkongi törvényhozás egyhangúlag elfogadta az új nemzetbiztonsági törvényt

A hongkongi törvényhozók egyhangúlag fogadták el az új nemzetbiztonsági törvényt kedden, ezzel pedig olyan fontos jogszabálycsomag elfogadását gyorsítottak fel, amely a kritikusok szerint tovább veszélyezteti a Kína által irányított város autonómiáját.

A 23. cikk néven ismert törvénycsomag a többi közt olyan bűncselekményeket szankcionál, mint a hazaárulás, a lázadás, az államtitkok eltulajdonítása és a kémkedés, és több évtől életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtja őket. John Lee, Hongkong kormányzója elmondta, hogy a törvény március 23-án lép hatályba.

Az új jogszabálycsomag egy korábbi, Kína által bevezetett nemzetbiztonsági törvényre épül, amely az Egyesült Államok részéről már a hongkongi kormányzó ellen is szankciók bevezetését eredményezte.

„Törvényt kell alkotnunk országunk és Hongkong biztonsága érdekében” – mondta Andrew Leung, a hongkongi törvényhozási tanács elnöke.

A hatóságok szerint a jogszabályra azért van szükség, hogy betömjék a nemzetbiztonsági rendszer kiskapuit, annak ellenére, hogy a Kína által bevezetett törvényt a demokráciapárti aktivisták bebörtönzésére használták.

Az amerikai kormány szerint a törvény tovább szűkíti a városban élők szabadságjogait, és arra is felhasználható, hogy a letartóztatástól és a fogva tartástól való félelem révén felszámolja a másként gondolkodó csoportokat.

Ajánljuk még