Időjárás

Többfelé fagyhat, csak később jön az enyhülés

Ukrán miniszterelnök: További pénzt különített el a kormány drónvásárlásra

További ötmilliárd hrivnyát (47 milliárd forintot) különített el az ukrán kormány drónvásárlásra a fegyveres erők számára – jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök hétfőn a Telegramon.

A kormányfő kifejtette, hogy az összeget a frontvonalon harcoló egységek számára szükséges drónok vásárlására fordítják. Julija Szviridenko gazdasági miniszter megjegyezte, hogy eddig már mintegy 30 milliárd hrivnya (280 milliárd forint) értékben kötöttek megállapodásokat dróngyártókkal, és további szerződéseket készül kötni a kormány 14 milliárd hrivnya (131 milliárd forint) értékben.

Kapcsolódó tartalom

Olekszandr Kamisin, az ország stratégiai iparágainak minisztere a múlt hónap végén közölte, hogy Ukrajna utolérte Oroszországot az iráni gyártású Sahíd kamikaze drónok analógjainak gyártásában. Smihal két héttel ezelőtt azt közölte, hogy az ukrajnai vállalkozások már készen állnak több mint egymillió drón gyártására, és a kormány mintegy 40 milliárd hrivnyát (374 milliárd forint) különített el a gyártás megszervezésére.

A Herszon megyei rendőrség a Facebookon arról tájékoztatott, hogy négy helyi lakos sérült meg a régióban a polgári létesítményeket ért orosz csapások következtében: Ezenfelül lakóépületek, autók, egy benzinkút és egy autószerviz rongálódott meg.

Az ukrán vezérkar hétfői harci helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 431 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett 19 orosz harckocsit, 34 tüzérségi rendszert és 36 drónt.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még