Aktuális

Vonatok helyett pótlóbuszok közlekednek három napig egy szakaszon

Szakértő: A francia elnök „Európa védelmezőjének” szerepét próbálja átvenni

Emmanuel Macron francia elnök „Európa védelmezőjének”, Ukrajna legfontosabb támogatójának szerepét próbálja átvenni – mondta Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója az M1 vasárnap esti műsorában annak kapcsán, hogy a francia elnök nyilatkozata szerint szükség lehet a Nyugat által végrehajtott szárazföldi műveletekre Ukrajnában.

Bendarzsevszkij Anton kifejtette: közelednek az európai parlamenti választások, és a francia elnök éles különbséget próbál mutatni Marine Le Pen oroszbarátsággal vádolt pártjával szemben, ezért is hangsúlyozza, hogy Oroszország veszélyes, és ő az, aki el tudja hozni a biztonságot.

Hozzátette, hogy

Emmanuel Macron a második elnöki ciklusát tölti ugyan, de még fiatal politikus, elnöki ciklusának vége nem jelenti a pályafutásának végét.

Európai struktúrákban még lehet pozíciója, így akár jövőbeni pozícióit is építheti – jelezte.

Kapcsolódó tartalom

Az elemző úgy látja, hogy Európának nincsenek jelenleg olyan erős vezetői, akik nagy, erős országot vezetnek, és hitelesen, erőteljesen tudják képviselni az európai érdekeket, Macron egyértelműen erre a szerepre próbál törni.

Bendarzsevszkij Anton szerint a francia elnök sem gondolja komolyan, hogy Franciaország reguláris hadsereg küldene Ukrajnába.

Ez inkább kommunikációs, retorikai fogás, amellyel azt sugallja Oroszországnak, hogy ne tegyen meg bizonyos lépéseket, „fogja vissza magát” – fogalmazott a szakértő.

Kapcsolódó tartalom

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy Emmanuel Macront az Európai Unión belül nem sokan támogatták ezekben a nyilatkozatokban, ami jelzi, hogy nincs meg az az egység, amelynek egy ilyen kommunikációt, döntést meg kellene előznie.

Kiemelt kép: Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond 2024. január 5-én. (Fotó: MTI/EPA/REUTERS POOL/Stephanie Lecocq)

Ajánljuk még