Legfrissebb

Négy hónapon belül negyedszer tört ki vulkán Izland legsűrűbben lakott részén – videón a lávafolyam

Négy hónapon belül negyedszer tört ki vulkán Izland legsűrűbben lakott részén – videón a lávafolyam

A Reykjanes-félszigeten rendkívüli állapotot hirdetett az izlandi kormány, miután szombat este ismét kitört egy vulkán.

December óta ez a negyedik vulkánkitörés a térségben.

Kapcsolódó tartalom

Az izlandi meteorológiai intézet tájékoztatása szerint az ország délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten lévő Stora Skogfell és Hagafell között vulkánkitörés kezdődött. A térségben készült videófeltételeken izzó lávát és füstfelhőket lehetett látni.

Az első, videófelvételek alapján történt becslések szerint a kitörés a három korábbi kitörés közül a legerőteljesebb lehet a magma kiáramlását tekintve – közölte az intézet,

hangsúlyozva, hogy mindez a kitörési tevékenység első óráján alapul.

Az izlandi polgári védelem bejelentette, hogy helikoptert küld az új hasadék pontos helyének meghatározására. A kitörés miatt a rendőrség szükségállapotot hirdetett – közölték a hatóságok.

Kapcsolódó tartalom

A meteorológiai intézet beszámolója szerint a lávafolyam az előző, február 8-i kitörés helyszínének közelében tört ki. A helyi média azt írta, hogy nem sokkal 22 óra után a lávafolyam csúcsa mintegy 200 méterre volt a Grindavik kis kikötőváros keleti részét védő gátaktól, és óránként körülbelül egy kilométeres sebességgel haladt.

Percekkel a kitörés előtt a meteorológiai intézet közleményt adott ki, amelyben szeizmikus aktivitásra figyelmeztetett, ami növelte egy újabb kitörés kockázatát.

Az izlandi média arról számolt be, hogy a Kék Lagúna geotermikus fürdőt kiürítették, akárcsak Grindavík települést.

Kapcsolódó tartalom

A kisváros mintegy négyezer lakosa február 19-én térhetett vissza otthonába, miután november 11-én evakuálták őket.

Mintegy 28 ezer ember él ebben a régióban, amely a félsziget déli részén, Izland egyik legsűrűbben lakott részén, Reykjaviktól mintegy 40 kilométerre délnyugatra található.

Grindavik lakosait november 11-én is ki kellett menekíteni, miután több száz rengés megrongálta otthonaikat és megrepedtek az utak, ami félelmet keltett.

A földrengéseket december 18-án egy vulkánkitörés követte, amely megkímélte Grindavikot, majd január 14-én egy második kitörés volt, amely a város szélén narancssárga színű lávát terített az utcákra, és három házat felégetett.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: izzó láva ömlik a Fagradalsfjall tűzhányóból 2023. július 10-én, miután kitört a vulkán Reykjavíktól 32 kilométerre délnyugatra (Fotó: MTI/AP/Marco Di Marco)

Ajánljuk még