Legfrissebb

Lángolt egy szálloda Etyeken, három vízsugárral oltották a tüzet

Lefokozták az utasszállító gép pilótáját, aki kis híján katasztrófát okozott

| Szerző: hirado.hu
Bár a másodpilóta többször figyelmeztette az orosz Pobeda légitársaság Boeing 737-es utasszállító gépének kapitányát, hogy a rossz időben túlságosan veszélyes leszállni Szocsi repülőterén, a pilóta nem hallgatott rá. A kis híján katasztrófával végződött leszállási kísérlet ügyében vizsgálat indult, a pilótát lefokozták és felfüggesztették az állásából.

A légitársaság belső jelentéséből, amelyet az Aviatorscsina aeronautikai portál közölt, kiderült, hogy az RA-73227 lajstromjelű Boeing 737-800-as gép repülése nagyrészt rendben zajlott – számol be az Aerotelegraph szakportál. 

A szocsi repülőtér közelében azonban heves zivatar alakult ki, a szélerősség pedig meghaladta a Boeing 737-essel történő leszálláshoz biztonságosnak ítélt értéket.

Kapcsolódó tartalom

A helyi zivatarok és az erős szél ellenére a személyzet úgy döntött, megkísérli a leszállást a célállomáson.

A pilóta megpróbálta megközelíteni a repülőteret, az első kísérlet azonban az erős oldalszél és a turbulencia miatt sikertelen volt. A gép másodpilótája többször is azt tanácsolta a kapitánynak, hogy a biztonság érdekében szakítsa meg a második ereszkedést, a kapitány azonban nem hallgatott rá, és ismét megpróbálta letenni a gépet.

Másik reptérre irányították át a bizonytalan repülőgépet

Mivel a Pobeda Airlines pilótája a földi irányítás utasításaival ellentétesen cselekedett, a repülőgép gyorsan zuhanni kezdett, több jelzőfény is kigyulladt a pilótafülkében, amelyek a vészhelyzetre figyelmeztettek. A pilóta csak ekkor döntött úgy, hogy megszakítják a leszállási kísérletet.

A Boeing 737-est átirányították egy közeli Beszlán repülőterére, ahol biztonságosan le tudtak szállni.

Kapcsolódó tartalom

A Pobedánál belső vizsgálat indult az ügyben, amely egyértelműen kiderítette: ha a legénység követte volna az földi irányítás utasításait, nem alakult volna ki az életveszélyes helyzet. Ezért a pilótát lefokozták és felfüggesztették az állásából.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még