Aktuális

Földrengés rázta meg Montenegrót

Brüsszel szigorított az ukrán agrárimport feltételein

| Szerző: Közmédia központ Brüsszel / Ritó Szabolcs
Szerdán szavazta meg az Európai Parlament az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának meghosszabbítására vonatkozó szabályozást, amely azonban jelentős szigorításokat tartalmaz.

Az Európai Bizottság javaslata szerint az Ukrajnából származó agrártermékek közül csupán a baromfihúsra, a cukorra és tojásra vonatkozott volna korlátozás, azonban az Európai Parlament kibővítette a szigorított termékek listáját – mondta Schenk Richárd, az MCC Brussels kutatója a szerdán megszavazott döntésről. Mint mondta, az ukrán agrárimportra vonatkozó vámmentesség június 5-én lejár, ezért a brüsszeli testületeknek most kifejezetten gyorsan kell cselekedniük.

Kapcsolódó tartalom

Schenk Richárd kiemelte, hogy az egész Európát megbénító gazdatüntetések eredményesnek bizonyultak, mivel a június 6-tól érvénybe lépő behozatali megállapodásban az ukrán baromfi, tojás és cukor behozatala mellett a búza, búzaliszt, árpa, árpaliszt, zab, kukorica, kukoricaliszt és a méz vonatkozásában is korlátozásokat vezetnek be.

„Ha ezekből a termékekből a 2022-2023-es évhez viszonyítottan több áru érkezik az unióba, akkor a bizottságnak újra vámkvótákat kell bevezetnie 2024 végéig. Egy bizonyos kvóta elérése után pedig az ukrán termékekre vámot kellene fizetni, mint minden más harmadik országgal lezajló kereskedelem során is” – fogalmazott a szakértő. Az MCC Brussels kutatója emlékeztetett, hogy a parlamentben elfogadott szabályozást még a tanácsnak is jóvá kell hagynia, ahol a tagállamok kormányai még módosíthatnak a javaslaton, azonban az idő szűkössége miatt gyors döntéshozatalra lehet számítani.

Kapcsolódó tartalom

Mint mondta, a szigorúbb megállapodást az Európai Néppárt, a jobboldali ECR és ID, a Fidesz képviselői, valamint még a Baloldal (The Left) és egyes szociáldemokrata képviselők is megszavazták.

Az elemző arra is emlékeztetett, hogy a gazdák továbbra is nyomást gyakorolnak a tagállamokra, akik pedig az európai szintre próbálják hárítani a felelősséget. „Ilyen pártcsaládokon átívelő együttműködés a gazdatüntetések nyomása nélkül nem magyarázható másként” – hangsúlyozta Schenk Richárd.

A szakértő azt is megjegyezte, hogy a gazdák számára fontos, hogy fenntartsák a politikára gyakorolt nyomást, különben abban a pillanatban, hogy az uniós választások már nem jelentenek tétet a brüsszeli döntéshozóknak, semmi nem fog történni az ő javukra.

A kiemelt kép illusztráció

Ajánljuk még