Baleset

Elgázolt egy embert a vonat, késésekre kell számítani

Ukrán hírszerzés: Orosz „önkéntes” csapatok betörtek Oroszország területére

Ukrajna mellett harcoló több orosz „önkéntes” alakulat behatolt Oroszország ukrán határ menti területére – erősítette meg Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője kedden.

Az érintett alakulatok előzőleg a Telegram közösségi oldalon jelentettek meg közös közleményt a témában.

Andrij Juszov az Ukrajinszka Pravda hírportálnak elmondta, hogy az Oroszország Szabadsága légió, a Szibériai Zászlóalj és az Oroszországi Önkéntes Hadtest olyan egységek, amelyek orosz állampolgárokból állnak.

„Oroszország területén abszolút autonóm módon, önállóan, társadalmi-politikai célkitűzéseik teljesítésével működnek, s ezeknek a struktúráknak és szervezeteknek végül nem ez az első ilyen műveletük orosz területen”

– fejtette ki a szóvivő.

Az ukrán haditengerészet sajtószolgálata kedden a Facebookon arról adott hírt, hogy előző nap az ukrán légierő megsemmisített egy orosz tartályhajót a dél-ukrajnai Mikolajiv megyéhez tartozó Kinburn-félszigetnél. A haditengerészet hangsúlyozta, hogy a tartályhajót a nemzetközi humanitárius joggal összhangban semmisítették meg, mert ellenséges katonai célpontként kezelték.

Kapcsolódó tartalom

Helyi ukrán kormányzói hivatalok a Telegramon arról adtak hírt, hogy

az északkeleti Szumi megyére az orosz erők irányított légibombákat dobtak, és a támadásban megsebesült két kisgyermek és egy felnőtt.

Zaporizzsja megyére az ukrán hivatalos beszámolók szerint vélhetően Iszkander típusú rakétát lőttek ki az oroszok, egy helyi lakos meghalt, a déli Herszon város elleni orosz támadások következtében pedig két helybeli férfi megsebesült.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, keddi összesítése szerint az orosz hadsereg Ukrajnában már közel 426 ezer katonát „veszített el”. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett nyolc orosz harckocsit, 23 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 43 drónt.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még