Baleset

Elgázolt egy embert a vonat, késésekre kell számítani

Megrázó képek a helyszínről: az Alpokban elhunyt család az utolsó pillanatig kitartott

| Szerző: hirado.hu
Az embertelen hideg, a tomboló hóvihar ellenére a vasárnap holtan talált család tagjai nem adták fel, és iglut akartak építeni, hogy túléljék a vihart – derült ki a a tragédia helyszínén. A szakértő szerint esélyük sem volt a túlélésre.

Öt embert hétfőn holtan találtak a svájci Alpokban fekvő Tete Blanche környékén. Hatodik társukat a hegyimentők továbbra is keresik.

A svájci hatóságok szombaton közölték, hogy a Svájc és Franciaország határán fekvő Matterhorn, illetve a Tete Blanche környékén hat eltűnt síelőt keresnek, akiknek nyomuk veszett nyomuk sítúra közben Zermatt és Arolla között. Közülük öten egyazon, Valais kantonban élő család 21 év és 58 év közötti tagjai, míg hatodik társuk Fribourg kantonból származik. A hatfős csoport annak ellenére folytatta a túrát, hogy az előrejelzések akár óránkénti 113 kilométeres, orkánerejű széllökéseket jósoltak.

A kétségbeesett család iglut akart építeni

A brutális alpesi viharban meghalt öt svájci síelő felkutatására kiküldött vezető mentő a Daily Mailnek számolt be a tragédia részleteiről, s mint kiderült, a halálra ítélt csapat megpróbált iglut építeni menedéknek, de a feltételezések szerint pánikba eshettek, végül pedig halálra fagytak.

Anjan Truffer, az Air Zermatt svájci légitársaság vezetője elmondta, hogy csapata több holttestet talált a hegyen szétszóródva.

„Először két embert találtunk a hóban fekve, súlyosan kihűlve. A hangjelző rudaknak és a lavinakeresőnek köszönhetően később további két embert találtunk a hótakaró alatt fekve. Őket ki kellett ásnunk a hó alól. Egy másik személy körülbelül 30 méterre feküdt. Amikor megtaláltuk őket, nagyon lengén voltak öltözve.”

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette, hogy a sítúrázók hiába próbáltak barlangot építeni és így védekezni a szélvihar ellen a mínusz 30 fokos hidegben, nem voltak meg a megfelelő eszközeik.

„Ez tulajdonképpen egy jó ötlet. De a csoportnak nem volt meg a szükséges felszerelése. Voltak ugyan lapátjaik, de túl könnyűek voltak ahhoz, hogy bármit is kezdjenek ezzel a hatalmas hótakaróval. Pánik törhetett ki, és a csoport szétszéledt.”

A hat síelőből álló csoport szombat reggel indult el Zermattból azzal a céllal, hogy még aznap elérje a Matterhorn közelében fekvő Arolla városát. Amikor azonban a csapat a Zermatt és Arolla közötti Tete Blanche hegycsúcs közelében haladt, a régióra szörnyű vihar csapott le, és a síelők mintegy 3500 méteres magasságban rekedtek.

A Valais rendőrsége által kiadott kép a helyszínről, ahol megtalálták az ötfős családot (Fotó: EPA/Valais Cantonal Police Handaout)

A hatóságok szerint a csoport egyik tagja szombat délután 5 óra körül segélyhívást küldött a mentőszolgálatnak, de a helikopterek és a mentőcsapatok nem tudtak elindulni, annyira heves volt a vihar. Mire a segítség végül vasárnap este felért a hegyre, a hat alpesi sportoló közül öten a Dent Blanche alpesi kunyhó közelében életüket vesztették.

„Megpróbáltuk a lehetetlent, a misszió a végsőkig feszítette a húrt, de kénytelenek voltunk visszafordulni, hogy ne veszélyeztessük a mentésben résztvevők életét. Néha meg kell hajolnunk a természet előtt. Nagyon erős volt a szél és a havazás, magas volt a lavinaveszély, és a látótávolság is nulla volt, ami miatt a mentők két percen belül meghaltak volna”

– nyilatkozta Truffer.

Vasárnap végül egy két mentősből, egy orvosból és egy hegyi rendőrből álló csapatot sikerült a helyszínre vinni helikopterrel, ők találták meg a hóba fagyott családot.

Egy embert továbbra is keresnek

A csoport utolsó tagját továbbra is keresik – erősítette meg az Air Zermatt vezetője, miközben a svájci Vexben gyertyagyújtással emlékeznek az emberek az elhunyt családra.

Szerencsétlenül járt síelőkre emlékeznek gyertyagyújtással az emberek a svájci Vexben (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Valentin Flauraud)

„Amíg van remény, addig folytatjuk. Persze reálisan gondolkozunk, tekintettel arra, hogy ennek a személynek milyen körülményeket kellett volna túlélnie az elmúlt 48 órában”

– mondta Christian Varone, Valais rendőrségének vezetője.

A mentőakcióban jelenleg hat privát mentőhelikopter és a svájci hadsereg két Super Puma helikoptere vesz részt több hegyimentővel együtt.

Ajánljuk még