Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Újabb palesztinpárti tüntetéseket tartottak Nyugat-Európában, Rishi Sunak szerint egyre erőszakosabbak a demonstrációk

Újabb palesztinpárti tüntetések voltak szombaton Nyugat-Európa nagyvárosaiban. Londonban tízezrek vonultak az utcákra és tűzszünetet követeltek a Gázai övezetben. Rómában a résztvevők egy hatalmas zászlót terítettek le a földre, amelyre azt írták: Szabad Palesztina. Párizsban pedig azért tüntettek az emberek, hogy nyissák meg Gáza határait a segélyszállítmányok előtt.

Csaknem két kilométer hosszan hömpölygött a tömeg London központjában szombaton, ahol újabb palesztinpárti tüntetést tartottak. A résztvevők a Hyde Parkból az amerikai nagykövetség elé vonultak, miközben hangos dobszó mellett azt kiabálták, hogy „Tűzszünetet most!”

A demonstrálók a legkülönfélébb transzparenssekkel érkeztek.

Az egyiken az állt: „A népirtás soha nem megoldás, ezt nekünk, zsidóknak tudnunk kellene.”

„Netanjahunak üzenem: mondjon le, és adja át a hatalmat valakinek, akibe több emberség szorult. Ne rángassa bele az egész országot ebbe a szörnyű háborúba. A Hamásznak pedig azt mondom, ami október hetedikén történt, az megdöbbentett, de megértem a frusztrációjukat” – mondta az egyik táblát tartó nő.

Rishi Sunak miniszterelnök nemrég arról beszélt, hogy

a palesztinpárti tüntetéseken „egyre erőszakosabb és megfélemlítőbb viselkedés” tapasztalható. Ennek pedig szerinte az a célja, hogy „elnyomja a szabad vitát.”

A tüntetések szervezője azonban hangsúlyozta: a tiltakozásokon kevesebb letartóztatás történik, mint egy átlagos zenei fesztiválon.

Szerintem az, hogy ennyi ember vonuljon fel ilyen hosszú időn keresztül, az példa nélküli. Arra számítunk, hogy ma legalább kétszázezer ember csatlakozik hozzánk. A miniszterelnök és más kormánytagok démonizálnák a menetelőket. Valójában az emberek azért vonulnak fel, mert látták a gázai gyilkosságok mértékét” – jelentette ki az egyik palesztinpárti szervezet vezetője.

Kapcsolódó tartalom

Olaszországban emberek ezrei özönlötték el az utcákat, többen közülük palesztin lobogókat lengettek a kezükben. A résztvevők egy hatalmas zászlót le is terítettek a földre, amelyre azt írták: Szabad Palesztina.

A demonstrálók követelései között egyebek mellett az azonnali tűzszünet szerepelt, valamint az, hogy több humanitárius segítséget nyújtsanak a gázaiaknak.

Azért vagyunk ma itt, hogy fegyvernyugvásra szólítsunk fel Gázában. Ami az elmúlt hónapokban történt az tűrhetetlen emberi és politikai szempontból is” – ismertette egy férfi.

A megmozdulást a Vészhelyzet nevű, milánói székhelyű civil szervezet indította el. Az alapítvány vezetője követelte, hogy a gázai kórházak legyenek sérthetetlenek, valamint, hogy a külföldi országok maradjanak semlegesek a konfliktusban.

Párizsban is palesztin zászlók lobogtak szombaton.

A több ezres tömeg egy „Állítsátok meg a népirtást” feliratú transzparens mögött felsorakozva vonult az utcákon. A megmozdulás résztvevői azt követelték, hogy nyissák meg Gáza határait, és tegyék szabaddá az utat a segélyszállítmányok előtt.

Nem csak Európában voltak palesztinpárti tüntetésektől hangosak az utcák szombaton. Indonéziában több ezres tüntetést tartottak a dzsakartai amerikai nagykövetség előtt. A tömeg azt skandálta, hogy Izrael és az Egyesült Államok is terrorista szervezet. Emellett követelték, hogy a zsidó állam azonnal függessze fel katonai hadműveleteit a gázai övezetben.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Tayfun Salci

Ajánljuk még