Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Megkezdődött a feleséggyilkossággal vádolt volt kazah miniszter pere

Megkezdődött hétfőn Kazahsztánban egy volt gazdasági miniszter pere, akit azzal vádolnak, hogy kínozta és megölte a feleségét. Az ügy sokkolta a patriarkális közép-ázsiai országot, és az ott tabunak számító családon belüli erőszak kérdése a média figyelmének középpontjába került.

Az ügy sokkolta a többségében patriarkális közép-ázsiai országot, és az egyébként tabunak számító családon belüli erőszak kérdése a média figyelmének középpontjába került.

Kuandik Bisimbajev perét egy asztanai bíróságon tartják, de a sajtót nem engedték be a tárgyalásra – jelentette az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója.

A 43 éves férfit a felesége kárára elkövetett „fizikai és lelki kínzással” és „különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel” vádolják

– ismertette a vádiratot a Kazinform hivatalos kazah hírügynökség. Fivére ellen bűnrészesség miatt folyik eljárás. A hírügynökség szerint Bisimbajev, aki Nurszultan Nazarbajev volt elnök tanácsadója is volt, tagadja bűnösségét.

Kapcsolódó tartalom

A 31 éves Szaltanat Nukenovát egy asztanai étteremben gyilkolták meg november közepén. Halála hatalmas megdöbbenést váltott ki a húszmillió lakosú Kazahsztánban. Az ügy Kaszim-Dzsomart Tokajev elnököt is cselekvésre késztette, egyebek mellett a törvények szigorítását indítványozta a családon belüli erőszak bűncselekménnyé minősítése érdekében.

Kampányt is indítottak, amelyben felszólítják a nőket, hogy ne féljenek feljelentést tenni. A rendvédelmi szervek közlése szerint nőtt az ezzel kapcsolatos őrizetbe vételek száma.

A kazah hatóságok szerint az országban évente több mint nyolcvan nőgyilkosságot követnek el, az ENSZ szerint viszont ez a szám eléri a négyszázat.

Bisimbajevet, akit feleséggyilkosságért akár tizenöt évi letöltendő börtönre is ítélhetnek, korábban 10 évre ítélték korrupcióért, majd 2019-ben feltételesen szabadlábra helyezték.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: a kazah főváros, Nur-Szultan látképe 2022. szeptember 12-én (Fotó: MTI/EPA/Igor Kovalenko)

Ajánljuk még