Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Áradásokkal küzdenek a világ több országában

| Szerző: hirado.hu
Bolíviában már több, mint 40 áldozata van a hónapok óta tartó esős évszaknak. Indonéziában pedig legalább 19-en vesztették életüket a héten az áradásokban és a földcsuszamlásokban.

Elárasztott kamionjaik tetején várták a segítséget az indonéziai Jáva szigetének lakosai. Az óceániai országot a héten özönvízszerű esőzés öntötte el.

A villámáradások miatt Jáva nyugati részén teljes városrészek kerültek víz alá. A közösségi médiában terjedő felvételeken az látható, hogy az emberek derékig állnak a sártengerben.

Az indonéz hatóságok szerint jelenleg a szomszédos Szumátrán a legsúlyosabb a helyzet. A sziget nyugati felén péntek óta több folyó is kilépett a medréből. A villámáradásokkal és földcsuszamlásokkal küzdő városokban több, mint 20 ezer házat, üzletet és közintézményt öntött el a víz.

A katasztrófasújtotta övezetből már több, mint 80 ezer embert evakuáltak. A hegyvidéki településeken napról napra újabb áldozatokat találnak.

A Csendes-óceán túloldalán szintén áradásokkal küzdenek. Az El Niño néven ismert időjárási jelenség következtében felmelegedő tengervíz az egyenlítő közeli országokban szélsőségesen száraz és csapadékos időszakokat okoz. Bolíviában a vidéki települések melett az ország fővárosában is pusztít az ár.

„A folyó csak jön és jön, minden nap egyre több helyre ér el. Minden mozdíthatót ki kell mentenünk, de láthatják, hogy itt még a traktorokkal sem érünk semmmit”

– mondta egy la pazi nő.

Kapcsolódó tartalom

Az áradásoknak már legalább 40 halálos ládozata van, de az áprilisig tartó esőzések várhatóan további életeket követelnek majd. Az emberek azt mondják: a bőrükön érzik a klímaváltozás hatásait.

„A kivágott és elégetett fák okozzák az éghajlatváltozást. Az erdők eltűnésével nincs, ami megkötné a vizet, így a természetes gátak eltűnnek”

– mondta egy férfi.

A szivattyúzások mellett olyat is látni, hogy az emberek csákánnyal vernek lyukakat a kerítésük falába, hogy így szabaduljanak meg az udvarukon álló víztől.

„A sár egyszerűen ledöntötte az egyik falat és a plafonig megtöltötte a szobát. A fél házam odavan”

– mondta egy árvízkárosult.

A hétvégén a világ olyan részein is áradással küzdöttek, ahol jellemzően épp a csapadék hiánya okoz problémát. Szombaton Dubajban és Abu Dhabiban is megbénült a közlekedés, miután néhány óra alatt annyi eső esett, hogy az autók tengelyig álltak a vízben.

Ajánljuk még