Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Párizs után Varsó: a lengyel külügyminiszter szerint sem elképzelhetetlen, hogy NATO-erőket vessenek be Ukrajnában

| Szerző: hirado.hu
A lengyel törvényhozásban szóban, majd később X-oldalán írásban is megerősítette Sikorski lengyel külügyminiszter pénteken, hogy nem látja elképzelhetetlennek NATO-erők ukrajnai jelenlétét. Stéphane Séjourné francia külügyminiszter Litvániában beszélt ugyanerről. Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának üléséhez fordul.

„A NATO-erők jelenléte Ukrajnában

nem elképzelhetetlen. Nagyra értékelem Emmanuel Macron elnök kezdeményezését,

mert ez arról szól, hogy Putyin fél, nem pedig arról, hogy mi félünk Putyintól” – ezt az X (Twitter)-bejegyzést tette közzé Radek Sikorski lengyel külügyminiszter pénteken.

Varsó felzárkózott Macronhoz?

A politikus a lengyel parlamentben pénteken, Lengyelország NATO-tagságának 25. évfordulója alkalmából rendezett vitán tette ugyanezt a megjegyzést, a külügyminisztérium pedig később angolul tweetelte a kommentárt – jelenti az AP. Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a múlt hónapban beszélt arról, hogy nem zárható ki a nyugati csapatok Ukrajnába küldésének lehetősége – emlékeztet az amerikai hírügynökség, hozzátéve: „ez más vezetők felháborodását váltotta ki.”

Kapcsolódó tartalom

Macron február 27-én megerősítette a NATO-partnereknek tett ajánlatát,

hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába. Hozzátette azonban, hogy a szárazföldi csapatok küldésével kapcsolatos hivatalos konszenzus „még nem született meg, de semmi sem zárható ki.”


Francia tisztviselők később igyekeztek tisztázni Macron megjegyzéseit és csillapítani a visszhangot, miközben ragaszkodtak ahhoz, hogy egyértelmű jelzést kell küldeni Oroszországnak, hogy nem nyerheti meg ukrajnai háborúját.

Kapcsolódó tartalom

Litvániát bátorítja Séjourné

Mindeközben viszont

Franciaország olyan országok szövetségét építi fel, amelyek nyitottak arra, hogy potenciálisan nyugati csapatokat küldjenek Ukrajnába

derül ki a Politico cikkéből. Az amerikai lap brüsszeli kiadása hozzáteszi: Párizs eközben egyre mélyebb ellentétekbe kerül a kérdésben jóval óvatosabb Berlinnel.

Stéphane Séjourné francia külügyminiszter

szintén pénteken – amikor Sikorski a fenti kijelentést tette – Litvániában tartózkodott, ahol találkozott balti és ukrán kollégáival. Igyekezett alátámasztani azt az elképzelést, hogy

külföldi csapatok segíthetnek Ukrajnának

„olyan területeken, mint az aknamentesítés.”

A Kreml viszont arra figyelmeztetett, hogy ha a NATO csapatokat küld, akkor elkerülhetetlen lesz a szövetség és Oroszország közötti közvetlen konfliktus. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint egy ilyen lépés globális nukleáris konfliktust kockáztatna.

Kapcsolódó tartalom

Az ENSZ BT-hez fordul Moszkva

Oroszország szombaton

az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését kezdeményezte

március 22-ére Ukrajna ügyében – közli a TASZSZ orosz hírügynökség.

Az Andalou török állami hírügymnökség úgy tudja: az ENSZ Biztonsági Tanácsának New York-i ülésén beszédében Dmitrij Poljanszkij Oroszország állandó ENSZ-képviselő-helyettese azt mondta, hogy Moszkva többet szeretne megtudni az ilyen, a harmadik világháború kezdetével járó elképzelésekről.”

A kiemelt kép illusztráció: Katonák egy NATO-gyakorlaton Lengyelországban, 2024. március 5-én. (Fotó: EPA/Adam Warzawa POLAND OUT)

Ajánljuk még