Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Provokációt gyanít a lengyel jobboldal a gazdák és a rendőrség összecsapása mögött

Durva erőszakba torkollott szerdán a lengyel gazdák békésnek induló demonstrációja. A belügyminiszter szerint provokátorok támadtak a rohamrendőrökre, a konzervatív ellenzék szerint azonban a rendőrök provokálták az összecsapást, melyben rendőrök is megsérültek. Több embert őrizetbe vettek. Csütörtök reggel a gazdák tüntetése Prága utcáin folytatódott, ahol a demonstrálók szintén az uniós zöldpolitika és a beáramló olcsó import ellen tiltakoztak.

Békésen indult a lengyel gazdák tüntetése szerdán Varsóban. A szervezők szerint 150 ezren gyűltek össze, hogy Brüsszel zöldpolitikája és az Európába áramló ukrán gabona ellen tiltakozzanak. A miniszterelnöki hivatal előtt követeltek választ a balközép kormánytól.

A demonstráció azonban délutánra eldurvult: egy csoport – a hatóságok állítása szerint – előbb petárdákkal és utcakövekkel kezdte dobálni a rendőröket, majd többen betörtek a lengyel törvényhozás, a szejm épületébe. A páncélos rendfenntartók könnygázt vetettek be, majd összecsaptak a tüntetőkkel. A közelharcban rendőrök is megsérültek. A helyszínen több embert őrizetbe vettek.

A lengyel belügyminisztérium szerda késő esti közleménye szerint nem a tüntető gazdák, hanem provokátorok támadtak a rendőrökre.

Kapcsolódó tartalom

Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) egyik képviselője azonban máshogy látja a történteket.

„Tájékozódtam a belügyminisztériumban, a kormány köreiből irányították a provokációt” – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Przemyslaw Czarnek volt oktatási miniszter.

Az Európai Unió zöldmegállapodása és az ukrán termékek európai behozatala ellen tüntettek gazdák Varsóban 2024. március 6-án (Fotó: MTI/EPA-PAP/Pawel Supernak)

Az ellenzék a lengyel konzervatív Republika televízió közvetítésében látható jelenetekre utalt, ahol azt is megmutatták, amint egy rendőr felkap valamit és a tömeg felé dobja. Egy másik felvételen pedig egy zászlóval tüntető férfit teper le több rohamrendőr. Az erőszak Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök szerint egyértelműen túlzottnak tűnik.

„Botozás, könnygáz, a lengyel zászló széttépése és összetaposása. Ezt kapták a tüntető gazdák az új kormánytól. Pedig csak egyet akartak: hogy elfogadják a követeléseiket. Ehelyett bottal verték őket, gázt fújtak a szemükbe”

– fogalmazott Morawiecki.

Kapcsolódó tartalom

A szerdai erőszakos összecsapások kivizsgálására egyelőre nem indult nyomozás.

Csütörtökön folytatódtak az gazdatüntetések, ezúttal Csehországban. Traktorok százai vonultak fel Prága utcáin a reggeli csúcsforgalomban.

„A kormánynak komolyan kellene vennie a gazdák követeléseit. A mezőgazdaság jövőjét játsszák el nemcsak nálunk, hanem Európa-szerte. Annak örülnék, ha a gyerekeimre hagyhatnám a gazdaságomat, de most úgy tűnik, a kormány azt akarja, hogy a táj karbantartói legyünk” – fogalmazott egy morvaországi gazda.

Kapcsolódó tartalom

A demonstrálók trágyát öntöttek egy kormányzati épület elé több támogatást, kevesebb bürokráciát és az olcsó termények behozatalának tilalmát követelve.

Kiemelt kép: Tüntető cseh gazdák kormányuk mezőgazdasági politikája ellen tiltakoznak Prágában, 2024. március 7-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Ajánljuk még