Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Londoni nagykövetet csinált volt főparancsnokából Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jóváhagyta Valerij Zaluzsnijnak, az ukrán fegyveres erők nemrégiben leváltott főparancsnokának jelölését az ország londoni nagyköveti posztjára – közölte csütörtökön az ukrán külügyminisztérium.

A tárca hivatalos honlapján kiadott közlemény szerint a minisztérium már el is küldte a brit félnek a kérelmet a fogadó nyilatkozat megadására.

A TSZN ukrán televízió internetes oldalán emlékeztetett arra, hogy Ukrajna előző londoni nagykövete 2020 júliusától Vadim Prisztajko korábbi külügyminiszter volt, őt 2023 júliusában menesztették posztjáról. Prisztajko a külügyi tárca élén 2019 augusztusától 2020 márciusáig állt.

Zelenszkij elnök február 8-án Olekszandr Szirszkij tábornokot, a szárazföldi erők addigi parancsnokát nevezte ki az ukrán fegyveres erők új főparancsnokává,

miután felmentette a tisztségből Zaluzsnijt. Egy napra rá az elnök Ukrajna Hőse címet adományozott neki.

Kapcsolódó tartalom

Zelenszkij esti videoüzenetében azt mondta, hogy Zaluzsnij kifejezetten diplomáciai feladatot akart vállalni.

Kiemelt kép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott archív kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről és Valerij Zaluzsnij tábornokról, az ukrán fegyveres erők fõparancsnokáról. Zelenszkij 2024. február 8-án felmentette Zaluzsnijt a főparancsnoki tisztségből. (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Ajánljuk még