Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

A fegyverexport miatt indítottak pert a kanadai kormány ellen emberi jogi aktivisták

Az Izraelnek szállított katonai felszerelések és technológia exportjának leállításáért nyújtottak be keresetet a kanadai szövetségi kormány ellen az észak-amerikai országban működő palesztinbarát és emberi jogi aktivisták.

Azzal érvelnek, hogy a kanadai törvények alapján nem lenne szabad katonai felszereléseket exportálni Izraelbe, mert nagy a veszélye, hogy a nemzetközi jog megsértésére, valamint nők és gyermekek elleni súlyos bűncselekmények elkövetésére használhatják őket.

Izrael azt követően indított háborút a Gázai övezet a területet uraló Hamász terrorszervezet ellen, hogy a szervezet október 7-én meglepetésszerű támadást indított Izrael ellen, amelyben 1200 embert öltek meg, több mint háromezret megsebesítettek és mintegy 250 embert elraboltak. A Gázai övezetben már több mint 30 ezer ember halt meg az izraeli offenzíva megindítása óta.

A keresetet benyújtó Kanadai Ügyvédek a Nemzetközi Emberi Jogokért csoport, az al-Hakk palesztin emberi jogi szervezet és négy magánszemély szerint Ottawa az elmúlt négy hónapban az előző évi exportnál nagyobb, mintegy 28,5 millió kanadai dollár (7,6 milliárd forint) értékben engedélyezte katonai felszerelések exportját.

A kanadai globális ügyek minisztériuma közleményében leszögezte, hogy a szövetségi kormány exportengedélyezési politikája változatlan, és az exportellenőrzésnél kiemelt szempont az emberi jogok tiszteletben tartása.

A tárca szóvivője hangsúlyozta, hogy a kanadai kormányhoz nem fordultak fegyverexporttal kapcsolatos engedélyért az elmúlt években, így nem is adtak ki ilyesmit. Az október 7. óta kiadott exportengedélyek kizárólag nem halálos eszközökre vonatkoztak.

Kanada nagyvárosaiban az utóbbi időben számos palesztinbarát tüntetést tartottak.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a Hamász terrortámadása óta több alkalommal hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát.

Ajánljuk még