Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Újabb fegyvereket akar a Nyugattól Zelenszkij

A történelem legszégyenteljesebb napjával néz szembe a világ, ha nem sikerül utánpótlást kiépíteni az ukrán hadsereg számára – sürgetett újabb fegyvertámogatásokat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Közben az orosz külügyminisztérium bekérette Németország moszkvai nagykövetét, miután egy nyilvánosságra került hangfelvételen német parancsnokok a Krími híd lerombolásának lehetőségét elemezték.

Moszkvai jelentések szerint hétfőn orosz bombázók ukrán katonákra mértek csapást a Donyeck megyei Liman közelében, ahol egy parancsnoki állást megsemmisítettek. Kijevi beszámolók szerint a lakónegyedeket is rendszeres légicsapások érik. Csak Zaporizzsja megyéből egy nap alatt mintegy 180 orosz támadást jelentettek, de a herszoni és a donyecki régiókban is beszámoltak civil áldozatokról.

Egy ukrán tüzérségi egység helyben gyártott lövedékekkel támadja az orosz vonalakat Bahmut közelében.

Bár nyugati lőszereik is vannak, azok utánpótlása az akadozó fegyverszállítmányok miatt egyre nehezebb.

A katonák több mint egy éve tartják ugyanazt a pozíciót az állandóan változó orosz taktikával szemben.

„Az elmúlt hetekben sok támadást tapasztaltunk. Látjuk, hogy következetesen próbálnak váltakozva, kis csoportokban dolgozni a frontvonal mentén. Ezeket azonban sikerült felderítenünk és aknavetőkkel eltalálni őket” – mondta a tüzérségi egység vezetője.

Kapcsolódó tartalom

Kijevi jelentések szerint Ukrajnában tavaly az előző évhez képest 42-szeresére emelték az aknavetőkhöz való lövedékek gyártását. Az ország elnöke azonban úgy látja, hogy

a saját termelésük továbbra sem tudja fedezni a hadsereg igényeit.

„Ennek a háborúnak reménytelenné kell válnia Oroszország számára. Érezniük kell, hogy van egy erő, amely képes elpusztítani őket. Mi képesek vagyunk rá. Minden partnerünk tudja, hogy mire van szükség. A legfontosabb dolog a politikai akarat, hogy a szükséges szintű utánpótlást biztosítsuk. Ha ez nem történik meg, akkor az a történelem egyik legszégyenletesebb lapja lesz” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

Az Európai Unión belül egyre többen kongatnak vészharangokat Ukrajna miatt. Nemrég az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen azt mondta, hogy Európának fel kell készülnie egy esetleges háborúra. Előtte pedig Emmanuel Macron francia elnök jelentette ki, hogy már nem lehet kizárni a nyugati csapatokat küldését Ukrajnába.

Kapcsolódó tartalom

„A NATO számára biztonsági kockázatot jelent, ha Ukrajna hozzáfér a szövetség legfejlettebb hadi eszközeihez”

– közölte a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője a Kossuth Rádióban. Pócza István szerint Ukrajnán keresztül ugyanis más külső szereplők is információkhoz juthatnak a nyugati védelmi rendszerekről.

„Én azt gondolom, hogyha a németek elkezdenek gondolkodni ilyenben, akkor azt előbb vagy utóbb a NATO szövetségesekkel le kellene egyeztetni, és ha ehhez hozzávesszük a kiindulópontunkat, hogy a francia elnök meg el kezdett arról beszélni hogy, nem kéne kizárni ennek a lehetőségét, akkor azt lehet gondolni h a NATO-n belül elindulhatott egy olyan gondolkodás, hogy ezt a háborút meg kellene segíteni külső erőkkel” – mondta Pócza István.

Eközben a moszkvai német nagykövetet bekérették az orosz külügyminisztériumba, miután egy nyilvánosságra került hangfelvétel szerint német katonai vezetők elemezték, hogyan lehetne a Krími hidat manőverező robotrepülőgépekkel úgy lerombolni, hogy az Berlin számára ne járjon következményekkel. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő bejelentette, Moszkva magyarázatot követel Berlintől. Boris Pistorius német védelmi miniszter pedig úgy fogalmazott, hogy az ügyészség vizsgálatot indíthat a kiszivárogtatás miatt.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közös kijevi sajtóértekezletükön 2024. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Ajánljuk még