Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Albánia a NATO regionális műveleti bázisává alakított egy szovjet segítséggel épült katonai repülőteret

Albánia a NATO regionális műveleti bázisává alakított egy, az ötvenes évek elején szovjet segítséggel épült katonai repülőteret, a fővárostól, Tiranától 85 kilométerre délre fekvő kucovai támaszpontot hétfőn adták át.

Tisztségviselők szerint az új légibázis műveleti központként fog működni, és különböző típusú harci repülőgépeket tud majd fogadni, illetve kiképzési feladatokat lát el.

Edi Rama albán miniszterelnök üdvözölte a 2005-ben bezárt támaszpont újranyítását, amelyet a biztonság újabb elemének nevezett a Nyugat-Balkánon. Ez, tekintettel az Oroszországi Föderáció neoimperialista fenyegetéseire és törekvéseire, szerinte veszélybe került.

A beszédeket követő ceremónián az olaszországi Aviano támaszpontról indított két amerikai F–16-os és két F–35-ös harci repülő repült át a kucovai bázis felett, amelyen két Eurofighter le is szállt.

Az irányítótorony, a hangárok, le- és felszállópályák, illetve raktárak felújítását is magában foglaló – 50 milliárd eurós – korszerűsítés költségeit a NATO biztosította.

A kommunista időkből származó kucovai légibázis szovjet segítséggel épült 1952 és 1955 között az 1950 és 1990 között Sztálinvárosnak nevezett település mellett.

Albánia, amely jelenleg nem rendelkezik harci repülőgépekkel, 2009-ben csatlakozott a NATO-hoz. Az ország jelenleg egy haditengerészeti kikötő építéséről is tárgyal az amerikai vezetésű katonai szövetséggel.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Katonai helikopter száll le egy olasz Eurofighter harci gép közelében a NATO taktikai műveleti légi támaszpontjának avatóünnepségén az albán fővárostól, Tiranától 85 kilométerre délre fekvő Kocuvében 2024. március 4-én. A védelmi szervezetnek ez az első taktikai műveleti légi bázisa a Nyugat-Balkánon (Fotó: MTI/AP/Armando Babani)

Ajánljuk még