Aktuális

Hazánk biztonsági helyzetéről tájékoztatta a köztársasági elnököt a honvédelmi miniszter

Többen meghaltak a pusztító felhőszakadások miatt Pakisztánban

Legalább 26 ember meghalt azt követően, hogy szokatlanul heves esőzések és zivatarok pusztítottak Pakisztánban – közölték a hatóságok.

A legtöbb halálos áldozatot az északnyugati Haibar-Pahtúnhva tartományból jelentették, ahol az elmúlt 48 órában legalább 21 ember, köztük nők és gyerekek haltak meg az esőzések miatt. A délnyugati Beludzsisztán tartományban további öt ember vesztette életét. A két tartomány katasztrófavédelmi hatóságai szerint több mint ötven ember sérült meg, amikor tetők és falak omlottak be.

Kapcsolódó tartalom

A hét elején az ország délnyugati részén fekvő Gvadar tengerparti városból mintegy tízezer embert evakuáltak a mentők a heves esőzések által elárasztott területről. A mentési feladatokban a hadsereg, a mentőszervezetek és a félkatonai csapatok vesznek részt.

A február végi, idő előtti és szokatlanul heves esőzést a klímaváltozás okozza. Pakisztán az ENSZ szerint a tíz legsebezhetőbb ország között van az éghajlatváltozással kapcsolatban.

A 2022-es rekordméretű árvíz több mint 1800 ember halálát okozta, amikor a heves esőzések után a Himalájából lezúduló víz elöntötte az ország több mint negyedét.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még