Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Donald Trump tarolt a Michiganben és Missouriban tartott elnökjelölő gyűléseken is

Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Nikki Haley-vel szemben.

Donald Trump megkapta a republikánus előválasztási folyamat keretei között a Michigan állambeli Grand Rapidban tartott elnökjelölő konvención elérhető mind a 39 delegálti szavazatot.

Az államban kedden még egy helyi törvény miatt szavazófülkés előválasztást is kellett tartani, ahol 16 delegálti szavazatot lehetett megszerezni. Akkor Donald Trump a szavazatok 68 százalékával győzött, míg Nikki Haley 26 százalékot ért el, így a volt elnök 12, míg kihívója négy delegáltat szerzett meg. Az összegzések szerint

a Michigan államban megszerezhető összesen 55 delegálti szavazatból Donald Trump 51-et nyert el.

Kapcsolódó tartalom

Missouri államban szombaton délután jelölőgyűléseken döntöttek a regisztrált republikánus választók az elnökjelölt személyéről, ahol Trump mind az 51 elnyerhető delegálti szavazatot megszerezte.

Idaho államban szintén szombaton tartották a jelölőgyűléseket, az eredményt később hozzák nyilvánosságra. Az előrejelzések szerint Donald Trump esélyes a 32 delegálti szavazat megszerzésére.

A fővárosban, Washington DC-ben három napon keresztül zajlik a republikánus előválasztás, és vasárnap este zárul.

A fővárosban az országos elnökjelölő konvencióra küldött 19 delegált szavazatáért versenyez Donald Trump és Nikki Haley.

A washingtoni idő szerint szombat esti összegzések szerint Donald Trump már 212 delegálti szavazattal rendelkezett, szemben a Nikki Haley által megszerzett 24 vokssal.

Kapcsolódó tartalom

A júliusi országos elnökjelölő konvencióra az elnökjelöltség elnyeréséhez Donald Trumpnak 1215 delegált szavazatát kell elnyernie. A volt elnök kampányvezetői szerint a szükséges számot akár március közepére elérhetik.

Az Egyesült Államokban kedden lesz az előválasztási szupernap, az úgynevezett szuperkedd, amikor az ország 15 államában döntenek a republikánus szavazók az elnökjelölt személyéről, azaz mintegy 800 delegálti szavazatról.

A szuperkedden, azaz március 5-én a demokraták is előválasztásokat tartanak, amelyeken Joe Biden, hivatalban lévő elnök a toronymagas esélyes, és valószínűleg közelebb kerül ahhoz, hogy hivatalosan ismét a Demokrata Párt elnökjelöltje legyen, majd az újraválasztásért induljon novemberben.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még