Időjárás

Kettészakad ma az ország – térképen mutatjuk, milyen idő várható

Felfoghatatlan pusztítást hagyott maga után az egymillió hektáron tomboló tűzvész

Már legalább két halálos áldozata van a Texasban tomboló erdőtüzeknek. A hatóságok az állam történetének legnagyobb tűzvészével küzdenek. A lángok egész településeket pusztítottak el, és már csaknem egymillió hektárnyi terület leégett.

Hatalmas leégett földek és lakhatatlanná vált épületek maradtak a lángok után Texas északi részén. Az állam történetének legnagyobb tűzvészében csaknem egymillió hektárnyi terület pusztult el. Lakóépületek százai semmisültek meg, több ezer otthon maradt áram nélkül.

„Ez szívszorító. Ez az otthonunk” – vélekedett egy helyi állampolgár.

Nem csak a miénk, hanem még nagyon sokaknak. De túl leszünk rajta” – tette hozzá a lakos.

A hatóságok szerint a tűznek eddig mindössze 3 százalékát sikerült megfékezni. A Texas 26 északi megyéjét magában foglaló Panhandle régióban szintén több tűz is pusztít, ezek közül a legnagyobb Oklahoma államra is átterjedt.

„Ez a legnagyobb tűz Texas történetében” – mondta John Nielsen-Gammon klimatológus.

Igaz a tűzzel kapcsolatos időjárási feljegyzések csak néhány évtizedre nyúlnak vissza. Bizonyára korábban lehettek nagyobb tüzek, de a modern korban mindenképpen ez a legnagyobb” – mondta a texasi állami egyetem klímaközpontjának vezetője.

A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy mi okozta a természeti katasztrófát, de a szakértők szerint az erős szélnek és a szokatlanul meleg időnek egyaránt köze lehet hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Texasban legutóbb a 2006-ban pusztított hasonló tűzvész, akkor mintegy 3600 négyzetkilométernyi terület semmisült meg és 13-an meghaltak.

Ajánljuk még