Baleset

Megrázó felvétel: kisodródott a pályáról Lábatlan és Bajót között a versenyautó, négyen meghaltak

A sikátorok lépcsősorai vízeséssé változtak, az iszapos víz a házakba is betört és vitt mindent

Már legkevesebb 40 halálos áldozata van az áradásoknak Bolíviában, a természeti katasztrófa miatt vészhelyzetet hirdettek. Az ország Brazíliával határos területeire évtizedek óta nem látott mennyiségű csapadék zúdult a héten, ami miatt több ezer embert kellett kitelepíteni a határ mindkét oldalán. A heves esőzések miatt áradások pusztítottak Peruban is.

Az M1 Híradóban bemutatott felvételen szemeteskukákat görgetett végig az ár a Peru északi részén fekvő Piura város utcáin. A sikátorok lépcsősorai vízeséssé változtak, miután a napokig tartó viharos időjárás nagy mennyiségű csapadékot hozott a térségbe. Több patak kilépett a medréből, az áradás egész településeket zárt el külvilágtól és tönkretette a termést.

Az iszapos víz a házakba is betört és vitt mindent, ami mozdítható.

Az eső elmosta a holmimat, elsodorta az asztalt, nem maradt ennivalóm. A víz elöltötte a konyhát. Már kértük az önkormányzatot, hogy tereljék el a patakot” – mondta dühösen egy károsult.

Áradások pusztítanak Brazília észak-nyugati részén is. Az Acre folyó vízszintje meghaladta a 15 és fél métert. Az évtizedek óta nem tapasztalt vízállás miatt patakokká változtak az utcák. Volt olyan város, amelynek kétharmadát elöntötte az ár. Bár a vízszint már elkezdett apadni, helyenként még mindig bokáig ér és vastag sár lepi el a településeket.

Múlt vasárnap itt nem volt áradás, azután a víz megállás nélkül emelkedni kezdett. Végül mindannyiunkat elért, és sok embernek okozott kárt. Ebben az utcában több ház is van, nekem pedig egy üzletem. Korábban itt aludtam, de most nincs hol laknom” – mondta egy férfi.

Nem jobb a helyzet az Acre folyó túloldalán sem, ami már Bolíviához tartozik. A hatóságok

már szerdán vészhelyzetet hirdettek az amazóniai régióban, ahol mostanra szinte már kizárólag csónakkal lehet közlekedni.

Az idei február évtizedek óta az egyik legcsapadékosabb volt, a meteorológusok szerint pedig márciusban is hasonlóan heves esőzésekre lehet számítani.

„A mostani katasztrófa előtt nagyon optimista voltam, azt hittem, hogy a következő tíz-tizenöt évben nem lesz ilyen, sőt, azt gondoltam, hogy talán nem lesz több árvíz. De a tavalyi és az idei áradás után már úgy vélem, hogy jobb, ha elhagyjuk a területet, és máshol telepedünk le”  – mondta egy asszony, aki egy befogadóközpontban lakik, mióta otthona lakhatatlanná vált.

A katasztrófa sújtotta területről már több mint 500 családot telepítettek ki. A hivatalos jelentések szerint legkevesebb 40-en haltak meg az áradásokban.

Ajánljuk még