Aktuális

Autós üldözés az Üllői úton, videón a hajsza: négy piroson is áthajtott a rendőrök elől menekülő ittas ámokfutó

A kongói elnökkel tárgyalt Orbán Viktor, több afrikai országban is segít a Hungary Helps

A Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével tárgyalt Orbán Viktor a törökországi Antalyában. A megbeszélésen a magyar-kongói gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetőségeiről volt szó. Több magyar cégnek vannak már üzleti érdekeltségei az afrikai országban. A miniszterelnök kiemelte: a Hungary Helps programban Magyarország 2018 óta összesen 2,4 millió dollár támogatást nyújtott Kongónak.

Törökországban, az Antalyai Diplomáciai Fórum helyszínén tárgyalt a magyar miniszterelnök és a kongói elnök. Találkozójukon a két ország gazdasági kapcsolatainak továbbfejlesztése volt az egyik fontos téma. Elhangzott, hogy több magyar cégnek vannak már üzleti érdekeltségei az afrikai országban, de érdemes elősegíteni a további befektetéseket.

Orbán Viktor kiemelte: a Hungary Helps programban Magyarország 2018 óta 14 projekt részeként összesen 2,4 millió dollár támogatást nyújtott Kongónak.

Kongó a harmadik legtámogatottabb afrikai állam a Hungary Helps partnerországainak körében.

A külgazdasági és külügyminiszter közben több ország képviselőjével is megbeszélését folytatott. Szijjártó Péter találkozott a szintén afrikai Malit képviselő delegációval is. Közösségi oldalán azt írta, a Száhel-övezet stabilizálása, gazdaságának fejlesztése kulcskérdés Európa számára, mert csak így előzhető meg, hogy újabb és újabb migrációs hullámok induljanak meg Európa irányába.

A miniszter hozzátette, ezért is volt fontos a közvetlen párbeszéd megindítása Malival, amely szintén kulcsország a Száhel-övezet biztonsága szempontjából.

Kapcsolódó tartalom

Biztonságpolitikai szakértők között egyetértés van abban, hogy a Száhel övezet országainak kulcsszerepük van abban, hogy mekkora migrációs nyomással kell szembenéznie Európának. A térség jelenleg a Föld egyik jelenlegi válságzónája. Csak 2020 óta 9 katonai puccs volt a térség országaiban, miközben a terrorszervezetek aktivitása is fokozódik.

A folyamatos támadások és létbizonytalanság miatt mintegy kétmillió ember menekült a térség utolsó stabil államába, Csádba. A helyzet annyira súlyos, hogy nemrég élelmezésügyi vészhelyzetet is ki kellett hirdetni a menekültek miatt.

A magyar kormány – a Hungary Helps programban – több területen is támogatja Csádot.

A humanitárius segítségnyújtás mellett hamarosan magyar katonai misszió indul az afrikai országba, hogy erősítsék a terrorizmus elleni küzdelmet, és a helyi fejlesztések zavartalanságát. Magyarország e mellett a menekültek ellátásában is részt vesz, de egészségügyi, mezőgazdasági valamint anyagi segítséget is nyújt Csádnak.

Kapcsolódó tartalom

„A magyar csádi szerepvállalásnak az a lényege, hogy az országnak a stabilitását erősítsük. Ez nem lehetséges anélkül, hogy a fenyegető humanitárius katasztrófákat segítünk a helyi szereplőknek enyhíteni, illetve megelőzni” – fogalmazott Azbej Tristan a Külgazdasági és Külügyminisztérium az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára.

A Csáddal szomszédos Nigériába pedig a hétvégén érkezett meg a Hungary Helps segélyszállítmánya.

Azbej Tristán közösségi oldalán azt írta: Makurdi püspöke tavaly novemberben számolt be Budapesten a keresztények sokaságáról, akiket milíciák gépfegyverekkel és bozótvágókésekkel űznek el falvaikból.

Kapcsolódó tartalom

Ezek a menekülő emberek arra kényszerülnek, hogy embertelen körülmények között, éhezve, a szabad ég alatt élve küzdjenek meg egyik napról a másikra a túlélésért. Közülük most 5000 család jut betevő falathoz a magyar adományból. Az államtitkár hozzátette: a szenvedő afrikai keresztények számíthatnak a magyar emberekre!

Kiemelt kép: Orbán Viktor kormányfő és Félix Antoine Tshisekedi, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke tárgyal a törökországi Antalyában (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Ajánljuk még