Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Nukleáris háború veszélyével járhat, ha a Nyugat katonákat küld Ukrajnába

Nukleáris háború veszélyével járhat, ha a Nyugat katonák küldésével beleavatkozik az orosz–ukrán konfliktusba – így látja az M1-nek nyilatkozó elemző. Halkó Petra azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy Emmanuel Macron a héten nem zárta ki NATO-csapatok küldését Ukrajnába. A francia elnök kijelentése nagy vihart kavart, több ország vezetője azonnal sietett közölni, hogy ezt nem támogatja. A magyar kormány továbbra is a mielőbbi tűzszünetet és béketárgyalásokat sürget.

Folyamatosak a harcok Ukrajnában, és az áldozatok száma egyre növekszik. Bahmut város közelében állomásozó ukrán katonák mégis arra panaszkodtak, hogy több nehézfegyverre és lőszerre lenne szükségük az ellenség visszatartásához.

Az Európai Unióban sokan támogatják az ötletet, hogy Ukrajna katonai segítséget kapjon a harcok folytatásához. Emmanuel Macron francia elnök hétfőn még ennél is tovább ment és azt mondta: nem lehet kizárni a NATO-csapatok küldését Ukrajnába.

„Semmit sem szabad kizárni. Mindent meg fogunk tenni, hogy Oroszország ne győzzön a háborúban” – mondta a francia elnök, aki csütörtökön ismét kiállt a korábbi nyilatkozata mellett és azt mondta:

az ukrajnai háborúban javasolt nyugati részvétellel kapcsolatban minden egyes szava kimért, átgondolt és megfontolt volt.

Kapcsolódó tartalom

A nyilatkozat után számos szövetséges állam utasította vissza az ötletet, többek között Németország, Svédország, Spanyolország, Olaszország, a V4-es országok, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is.

De a támogatók is megszólaltak, köztük az Európai Bizottság elnöke, aki az Európai Parlament ülésén azt mondta: az uniónak fel kell készülnie a háborús kockázatokra.

„Sürgősen újjá kell építeni, meg kell erősíteni és modernizálni kell az EU-s tagállamok fegyveres erőit. Az elmúlt években sok illúzió szertefoszlott. Köztük az is, hogy a béke állandó” – mondta Ursula von der Leyen.

A kijelentés a háború kiterjedésének veszélyével jár – reagált csütörtökön az ügyre Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: Magyarország nem vesz részt ilyen akciókban.

„Magyarország semmilyen szín alatt nem hajlandó katonákat küldeni Ukrajnába, és ezután sem fog fegyvert szállítani, ugyanúgy, ahogy eddig sem tette. Némi megnyugvásra ad okot, hogy európai vezetők sora tette világossá az elmúlt napokban, hogy nem akarnak katonákat küldeni a frontra” – mondta Szijjártó Péter.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz elnök a csütörtöki évértékelő beszédében azt mondta: Oroszország nem készül Európa megtámadására. Majd üzent azoknak is, akik azt fontolgatják, hogy harcoló alakulatokat küldjenek Ukrajnába.

Emlékszünk azok sorsára, akik egyszer már küldtek csapatokat hazánk területére. Meg kell érteniük, hogy nekünk is vannak olyan fegyvereink, amikkel csapást mérhetünk a területükre. Mindez egy nukleáris fegyverek használatával és a civilizáció elpusztításával járó konfliktushoz vezethet. Hát nem értik ezt?” – fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Emmanuel Macron kijelentése nem az európai uniós polgárok érdekeit helyezi előtérbe

– fogalmazott a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Halkó Petra úgy fogalmazott: ez nem az uniós polgárok konfliktusa, ezért is sajnálatos, hogy a vezető politikusok nyilatkozatai is folyamatosan változnak.

Kapcsolódó tartalom

A szakértő szerint a háborúba való beavatkozás egy nukleáris háború esélyét is magában hordozza. Ezért egyre többen látják úgy, hogy Európai Uniónak a béke pártján kellene állnia és egy fórumot biztosítania ahhoz, hogy a hadviselő felek tárgyalni tudjanak, és mihamarabb véget érjen a háború.

Kiemelt kép: Hatalmas lángoszlop tör a magasba, miután találat ért egy gázvezetéket Harkiv határában 2024. január 23-án (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov).

Ajánljuk még