Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

Migránsok millió tartják nyomás alatt az amerikai határt, pattanásig feszült a helyzet

| Szerző: hirado.hu
Joe Biden és Donald Trump is a texasi–mexikói határon tájékozódott csütörtökön a migrációs helyzetről. A jelenlegi és a volt amerikai elnök egymástól több száz kilométerre tartott szemlét. Joe Biden megválasztása óta több mint hatmillió migráns lépte át az Egyesült Államok határát, egyetlen amerikai elnök alatt sem volt ilyen nagy az illegális bevándorlók száma. Donald Trump azt mondta, az elmúlt három évben a migránsok lerohanták az országot és Joe Biden bűncselekményt követett el azzal, hogy beengedte őket.

Feltorlódott bevándorlók láthatóak az M1 Híradó felvételein az amerikai–mexikói határon. Mára mindennapossá vált ez a látvány, ugyanis a leginkább közép- és dél-amerikai országokból származó migránsok milliói folyamatos nyomás alatt tartják az Egyesült Államok déli államait.

A határon kanyargó Rio Grande folyón is sokan kelnek át, hogy aztán megpróbáljanak bejutni az észak-amerikai országba.

Joe Biden hivatalba lépésekor azt ígérte, hogy változtat elődje – Donald Trump – keményvonalas bevándorláspolitikáján.

A demokrata elnök többek között a határon húzódó fal építését is leállíttatta.

Azonban az intézkedései nem vezettek eredményre. Sőt, egyfajta meghívólevélként szolgáltak a bevándorlók számára. 2021 óta több mint hatmillióan lépték át illegálisan az Egyesült Államok déli határát.

Kapcsolódó tartalom

A tömegével érkező migránsok miatt pedig pattanásig feszült a helyzet.

Nem meglepő, hogy a novemberben esedékes elnökválasztás előtt a bevándorlás az egyik legfontosabb kampánytémává vált. A közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek 30 százaléka úgy gondolja: az illegális bevándorlás égetőbb kérdés, mint a gazdaság helyzete vagy az infláció. Csütörtökön Joe Biden – elnöksége alatt mindössze másodszor – a határra látogatott. Az elnök a törvényhozás republikánus tagjait és a legfőbb politikai ellenfelét okolta, amiért még nem fogadta el a kongresszus az általa javasolt – szigorításokat tartalmazó – törvényjavaslatokat.

Az Egyesült Államok szenátusának át kell gondolnia ezt a törvényjavaslatot, és azoknak a szenátoroknak, akik ellenzik, félre kell tenniük a politikai meggyőződésüket. Nem azt kell nézniük, hogy ez az intézkedés az egyik, vagy a másik fél javát szolgálja-e, hanem hogy az amerikai nép hasznára válik-e” – fogalmazott Joe Biden.

Kapcsolódó tartalom

Az elnököt Alejandor Mayorkas miniszter is elkísérte, aki ellen két héttel ezelőtt az  amerikai képviselőházban az elmozdítására irányuló úgynevezett impeachment eljárási indítványt indítottak azzal az indokkal, hogy nem kezeli hatékonyan az amerikai–mexikói határon kialakult migrációs válságot. 150 éve ez az első eset, hogy a kabinet tagja ellen a kongresszus impeachment eljárást indított.

Csütörtökön Donald Trump is Texasba ment, akit a Brownsville-től néhány száz kilométerre fekvő határvárosban, Eagle Passben támogatók százai vártak.

Ez a választás nagyon fontos lesz, ugyanis a határválság közvetlenül érint minket. És nemcsak mi, a város polgárai, hanem az elnökünk, Donald Trump is eljön, hogy támogasson minket abban, hogy jobb legyen a határhelyzet itt Eagle Passban” – mondta egy helyi lakos.

Kapcsolódó tartalom

A volt republikánus elnök Greg Abbott texasi kormányzóval a Rio Grande folyónál felhúzott kerítéshez látogatott, ahol úgy fogalmazott: a migránsbűnözés komoly gondokat okoz Amerikának.

Azok között az emberek között, akik belépnek az országunkba, vannak, akik börtönökből jönnek, és vannak, akik elmegyógyintézetekből, és vannak köztük terroristák is. Beengedik őket az országunkba. Ez borzalmas” – fogalmazott Donald Trump.

Az állam kormányzója azt mondta: az Egyesült Államokat megtámadták, és mivel Joe Biden nem teszi a dolgát, Texas megvédi magát.

Kiemelt kép: MTI/EPA-ANSA/Ciro Fusco

Ajánljuk még