Interjú

75 éves Reviczky Gábor, aki elárulta, mit kívánna, ha kifogná a csodatévő aranyhalat

Januárban csökkent a munkanélküliség az euróövezetben

Januárban az elemzői várakozásokkal összhangban csökkent a munkanélküliség az euróövezetben, míg az Európai Unióban a decemberivel megegyező rátát regisztráltak az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.

Az euróövezetben a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta januárban 6,4 százalék volt a decemberi 6,5 százalék után, az Európai Unió 27 tagállamának munkanélküliségi rátája pedig januárban is a decemberivel megegyező 6,0 százalék lett.

Egy évvel korábban, 2023 januárjában az euróövezetben 6,6 százalékos, az EU-ban pedig 6,1 százalékos volt a munkanélküliség.

A 6,4 százalékos euróövezeti adat a legalacsonyabb az összehasonlító statisztikák vezetésének 1995-ös kezdete óta.

Az Eurostat adatai szerint januárban 13 millió 144 ezer munkanélküli volt az Európai Unióban, ebből az euróövezetben 11 millió 9 ezer. Havi összevetésben a munkanélküliek száma az EU-ban 7 ezerrel, az euróövezetben 34 ezerrel csökkent. 2023 januárjával összevetve a munkanélküliek száma az EU-ban 10 ezerrel, az euróövezetben 232 ezerrel esett.

A 25 év alattiak munkanélküliségi rátája az euróövezetben az előző havival megegyezően 14,5 százalék volt januárban is, az EU-ban pedig ugyancsak a decemberivel azonos, 14,9 százalékos rátát regisztráltak januárban.

A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül a legmagasabb munkanélküliségi rátát Spanyolországban (11,6 százalék), Franciaországban (7,5 százalék) és Olaszországban (7,2 százalék) regisztrálták januárban, míg a legalacsonyabb arányt Németországban (3,1 százalék) jegyezték.

A kiemelt képünk illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még