Gyász

Elhunyt Gát György

A megáradt folyók sem riasztják el a migránsokat, most Bosznia-Hercegovinára hárul egyre nagyobb nyomás

Egyre nagyobb migrációs nyomás hárul Bosznia-Hercegovinára. Az év első két hónapjában 35 százalékkal több migráns érkezett az országba, mint tavaly ilyenkor. Sokan életüket kockáztatva, a Drina folyón átkelve próbálnak bejutni az országba.

Belgrádba naponta érkeznek újabb migránscsoportok. Az egyik bangladesi migráns Romániából érkezett Szerbiába azért, hogy felmérje a terepet. Abban bízott, hogy itt elnézőbbek a hatóságok, de csalódnia kellett.

„Napról napra nehezebb a határokon való illegális átlépés. Rendkívül aktívak a rendőrök most már itt Szerbiában is. Ez korábban nem így volt. Romániában és Horvátországban sokkal nehezebb volt a továbbjutás, de most már itt is nagy a fegyelem” – mondta csalódottan.

Kapcsolódó tartalom

A migránsok nemcsak elszántak, hanem elkeseredettek is.

Egy arcát nem vállaló migráns az M1-nek azt mondta, hogy 7000 eurót fizetett az embercsempészeknek, akik kegyetlenül bántak vele.

„Azok az emberek olyanok, mint az állatok. Az sem érdekli őket, ha meghalunk útközben. A maffia emberei, akik egyik országból a másikba juttatnak minket papírok és minden más nélkül. Csak gyalogolunk, gyalogolunk, aztán értünk jönnek, betesznek egy autóba és visznek tovább” – mondta a férfi, majd hozzátette, nem akar már az embercsempészekkel üzletelni, inkább maradna Szerbiában.

A többség azonban folytatja útját Bosznia-Hercegovinába, akár az élete kockáztatásával is. A szerb rendőrök szigorúan ellenőrzik a határt, megállítják a járműveket és a kamionokat, ezért a migránsok a Drina folyón átúszva próbálnak Boszniába jutni. Ezt azonban sokan nem élik túl.

Kapcsolódó tartalom

„A legtöbbször éjszaka, a rendőrség és a határrendészek elől bujkálva próbálkoznak. Sokan bele is fulladnak a folyóba. Megtörtént, hogy több száz méterrel feljebb észlelték először a holttesteket, de a nehezen megközelíthető terep miatt csak ezen a szakaszon tudtuk őket kiemelni” – mondta a hegyimentő-szolgálat vezetője.

A vízbe fulladt illegális bevándorlók száma évről évre egyre magasabb Boszniában.

Tavaly több mint tíz alkalommal szálltak vízre a mentőszolgálat önkéntesei, hogy kiemeljék a halottakat.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még