Időjárás

Kettészakad ma az ország – térképen mutatjuk, milyen idő várható

Új-Zéland újabb szankciókat vetett ki Oroszországra

Újabb szankciókat vetett ki csütörtökön az új-zélandi kormány Oroszországra az Ukrajnában indított háborúja miatt, valamint bevezette a legfejlettebb iparú országok csoportja (G7) és az Európai Unió által már elfogadott, az orosz kőolajra vonatkozó árplafont.

Winston Peters új-zélandi külügyminiszter közleményben tudatta, hogy a wellingtoni kormány büntetőintézkedései 61 természetes személyt, vállalkozást vagy szervezetet érintenek.

Az új szankciók egyik célja azon vállalatok gazdasági tevékenységének korlátozása, melyek – közvetítő országok segítségével – Oroszországba és Fehéroroszországba exportálnak termékeket.

A büntetőintézkedésekkel sújtottak között vannak magas rangú orosz banki tisztségviselők, valamint olyan vállalatok, amelyeket a gyanú szerint az orosz védelmi ipar számára igyekeznek új technológiákkal felvértezni, vagy észak-koreai fegyverek beszerzésében érintettek.

Kapcsolódó tartalom

A wellingtoni közlemény szerint az újonnan kivetett szankciók azon nemzetközi erőfeszítés részei, mellyel igyekeznek lehetetlenné tenni, hogy a Kreml tovább finanszírozhassa Ukrajna elleni hadműveleteit.

Az ukrajnai háború 2022. februári kezdete óta Új-Zéland összesen több mint 1600 természetes személyt

– köztük Vlagyimir Putyin orosz elnököt és körét –, valamint vállalatot sújtott büntetőintézkedésekkel. Wellington emellett több mint 100 millió új-zélandi dollárnyi (22 milliárd forint) támogatást adományozott már Ukrajnának katonai és humanitárius célokra.

Kiemelt kép: Winston Peters új-zélandi külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/AAP/Mark Coote)

Ajánljuk még