Gyász

Elhunyt Gát György

Milliók indulhatnak el Európa felé: ezért kulcsfontosságú a magyar szakemberek segítsége a Föld egyik válságzónájában

Tovább segítenek magyar szakemberek Csádban, hogy minél több alapélelmiszert tudjanak helyben előállítani – mondta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora az M1-en. Gyuricza Csaba szerint az afrikai országban kevés a használható jó terület, és ott sem rendelkeznek azzal a szaktudással, ami ahhoz szükséges, hogy alapélelmiszerekkel el tudják látni magukat. A Hungary Helps program keretében egy 23 fős humanitárius csoport dolgozik az afrikai országban.

Csád a Föld egyik jelenlegi válságzónájában, a Száhel-övezetben fekszik. A térségben évek óta szárazság pusztít, a lakosság éhezik és óriási a politikai bizonytalanság. Elemzők szerint ezért bármikor akár

milliók indulhatnak el Európa felé.

Jelenleg csaknem kétmillió menekült tartózkodik Csádban, a Száhel-övezet utolsó stabil államában.

A magyar kormány a Hungary Helps programban

az Európába tartó migráció visszaszorítása érdekében több területen nyújt segítséget az afrikai országnak.

Ide tartozik az oktatási, gazdasági, biztonsági és humanitárius segítségnyújtás. Az afrikai országban a múlt héten hirdettek élelmezésügyi vészhelyzetet, mert már nem tudják ellátni a menekülteket.

Kapcsolódó tartalom

„Erre reagálva próbálunk meg segítséget nyújtani élelmiszer-szállítmányok, illetve vetőmag eljuttatásával a leginkább rászoruló közösségeknek. Elsősorban az ország keleti részében, illetve a Csád- tó régiójában” – mondta Vogel Dávid, a Hungary Helps Ügynökség csádi kirendeltségének vezetője.

A közép-afrikai országban jelenleg egy 23 fős magyar humanitárius csapat dolgozik.

A csoport tagjai a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is. Gyuricza Csaba rektor az M1-en arról beszélt: munkatársai nemcsak elméleti, hanem gyakorlati ismeretekkel is segítik a helyieket.

Kapcsolódó tartalom

„Tudunk segíteni abban, hogy helyben tudjanak alapélelmiszereket előállítani, és mezőgazdasági munkát, technológiákat helyben folytatni. Valóban nagy a probléma, nagyon kevés a használható jó terület, és azokra a területekre sincsen meg helyben az a szaktudás, ami ahhoz szükséges, hogy alapélelmiszerrel el tudják magukat látni” – magyarázta Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

Kapcsolódó tartalom

Az egyetem tavaly kezdte meg munkáját Csádban, ahol halgazdálkodási, állattenyésztési és takarmányozási ismeretek átadásával is segítik a helyieket.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még