Aktuális

Autós üldözés az Üllői úton, videón a hajsza: négy piroson is áthajtott a rendőrök elől menekülő ittas ámokfutó

Magyarország a csádi menekültek ellátásában, a mezőgazdaság talpra állításában és az egészségügy működtetésében is segít

Budapesten fogadta csádi kollegáját a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta: a biztonsági válságok korában élünk, amelyek egy része az egyre súlyosbodó terrorizmushoz és az illegális migrációhoz kapcsolódik. Afrikában a Száhel-övezet van a legnehezebb helyzetben, hazánk ebben a helyzetben is világos álláspontot képvisel: a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt kell idehozni.

Csád Afrika közepén fekszik, 17 millió lakosa van. A világ legszegényebb és legfejletlenebb országai közé tartozik. A térségben évek óta szárazság pusztít, a lakosság éhezik és óriási a politikai bizonytalanság. Elemzők szerint ezért bármikor akár milliók indulhatnak el onnan Európa felé.

Csád stabilitása kulcsfontosságú Magyarország számára, a magyar kormány ezért a Hungary Helps programon keresztül segíti a térséget.

A cél az Európába tartó migráció visszaszorítása.

Így Magyarország a csádi menekültek ellátásában, a mezőgazdaság talpra állításában és az egészségügy működtetésében is segít. A csádi expedícióban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakemberei mellett civil orvosok is részt vesznek. Az országgal folyamatosak az egyeztetések.

Kapcsolódó tartalom

A külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten fogadta csádi kollegáját. A találkozó után Mahamat Saleh Annadif arról beszélt, hogy a két ország között több olyan megállapodás is született, amely fontos Csád számára. Hozzátette, országa készen áll arra, hogy együttműködjön Magyarországgal.

„Olyan világban élük, ahol nagyon sok a konfliktus, országaink együtt dolgoznak azon, hogy a világban béke legyen. A térképre tekintve Csádot a béke szigetének lehet tekinteni, hiszen a körülötte lévő országokban egyfolytában válságok vannak” – fogalmazott a külügyminiszter, aki hozzátette: Csád arra törekszik, hogy a szomszédos országokban is béke legyen.

Diplomáciatörténeti esemény, hogy a csádi külügyminiszter Budapestre érkezett, korábban ilyen még nem volt – jelentette ki Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte, hogy a veszélyek korszakában élünk, a világ tele van válságokkal, a legtöbb ezek közül pedig a biztonságunkat fenyegeti. A külügyminiszter szerint fontos a száheli térség stabilitásának elősegítése.

Ennek és a migráció visszaszorítása érdekében ezért széles körű együttműködési program indul Csáddal.

A széles körű együttműködési program célja, hogy javítsuk a biztonsági helyzetet Csádban és a Száhel övezetben, hozzájáruljunk a gazdaság fejlődéséhez, így a migráció kiváltó okait a lehető legnagyobb mértékben kezelni tudjuk” – összegezte Szijjártó Péter.

Kapcsolódó tartalom

A miniszter elmondta: hazánk mintegy félmilliárd forintos program keretében segíti a menekültellátási rendszer fejlesztését, és orvosmissziókat is indított a térségbe, emellett pedig számos más módon is segít. A külügyminiszer hozzátette: Csád a globális békepárti többséghez tartozik, és a csádi kormány is rendszeresen felemeli hangját a béke mellett. Hazánk ezért úgy döntött, hogy az európai békekeretben összegyűlt 18 millió dollárnyi befektetését – az ukrajnai fegyvertámogatás helyett – a csádi biztonság javítására fordítja.

Kiemelt kép: Mahamat Saleh Annadif csádi kollégáját fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

Ajánljuk még