Aktuális

Ha vásárolt ebből a termékből a SPAR-ban, ne fogyassza el, vigye vissza

Macron egyedül maradt – sem a francia pártok, sem a választók nem vevők az elnök háborús terveire

| Szerző: hirado.hu
Miután Emmanuel Macron hétfőn úgy nyilatkozott, a nyugati csapatok Ukrajnába történő küldését sem szabad kizárni, szavai óriási felháborodást okoztak. A kijelentés után sorra jelentették be a világ vezetői, hogy nem küldenek katonákat Ukrajnába, a felvetésen pedig gyakorlatilag az összes francia parlamenti párt megbotránkozott.

Lehet, hogy Macron Ukrajnába vezetné Európát, de egy cseppet sem biztos, hogy Franciaország vevő erre – legalábbis ez derül ki a Politico összeállításából. A francia elnöknek a politikai palettán mindenhol visszatetszéssel kell szembenéznie azt követően, hogy egy nyilatkozatában nem zárta ki a nyugati katonai jelenlétet Ukrajnában.

Kapcsolódó tartalom

A varázsszó

Miközben az ukrán erők visszaszorulnak a harctéren, és továbbra is bizonytalanság uralkodik a nyugati katonai támogatással kapcsolatban, Macron harcias kijelentésével igyekezett megfordítani a helyzetet – idézi fel a történteket a Politico.

Az elnök újságíróknak azt mondta: Európa a tét, majd hétfőn újabb tüzérségi lövegek bevetését ígérte Ukrajnának. Ugyanakkor felvetette a nyugati katonai beavatkozás ötletét, és új koalíciót jelentett be a nagy hatótávolságú rakétákkal kapcsolatban.

Kapcsolódó tartalom

Macron

az olasz Mario Draghi örökébe lépne:

az olasz kormányfő, az Európai Központi Bank volt elnöke híres mondásával („Kerül, amibe kerül!”) stabilizálta az eurót.

Hétfőn Macron valóban ezt a varázsszót idézte fel, amikor

azt ismételgette: „Eltökéltek vagyunk, mindent megteszünk,

ami csak szükséges és ameddig csak szükséges!” – írja a lap.

A kérdés tehát a következő: meddig hajlandó Macron ezúttal valóban elmenni? Az Ukrajnával kapcsolatos korábbi retorikája ugyanis nem párosult tettekkel – jegyzi meg a Politico, feltéve a kérdést: remélheti-e Macron, hogy „galvanizáló” nyugati vezetőként érvényesülhet, ha

saját országát sem tudja „magával ragadni”?

A franciák álláspontját jelzi egy csipkelődő hangvételű  bejegyzés az X-en: „Franciaországnak nem kell Ukrajnába menni háborúzni, hiszen már háborúban áll!” A felvételeken rendőrök és migránscsoportok összecsapásai láthatók.


A lap rámutat: az összes ellenzéki erő máris Macron ellen fordult Franciaországban. Marine Le Pen (a konzervatív Nemzeti Tömörülés vezetője – a szerk.) a francia gyerekek életével való játszadozásként állította pellengérre azt a kijelentését, hogy a nyugati csapatok ukrajnai bevetését nem szabad kizárni.

A szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon (az Engedetlen Franciaország, a legnagyobb parlamenti baloldali párt vezetője – a szerk.) szerint őrültség egy atomhatalmat szembeállítani egy másik atomhatalommal. A parlamenti többség erői, például a Szocialista Párt vagy a konzervatív Köztársaságiak szintén elítélték a francia elnök erőfitogtatását– foglalja össze a Politico.

Egyetlen szó: „Nem!”

Ezek az ellenérvek nagy visszhangot keltenek a franciaországi választók körében egy olyan időszakban, amikor Macron centrista liberális pártja a júniusi európai választások előtt messze a szélsőbaloldal és a Le Pen-párt alatt teljesít.

A francia hírcsatornákon kedden arról beszéltek, hogy Franciaországnak fel kell-e készülnie egy Oroszországgal szemben vívott háborúra. A válaszok pedig nagyjából összefoglalhatók a következő szóval, „Nem!” – írja a lap.

Kapcsolódó tartalom

„Tényleg nem értem, miért mondta ezt:

elég veszélyes, aggasztó ötletnek lehet tekinteni, hogy csapatokat küldjenek a franciák.

Különösen, ha nincs semmilyen megállapodás az EU-n belül!” – nyilatkozta Bruno Jeanbart, az OpinionWay közvélemény-kutatója. Jeanbart szerint Macron kijelentése inkább arról szólt, hogy kompenzáló üzenetet küldjön diplomáciai partnereinek, miután a háború kezdetén bírálatokkal szembesült Vlagyimir Putyinhoz való „közelsége” miatt.

Lőszert, bárhonnan?

Az ukránoknak azonban elegük van Macron diplomáciai üzeneteiből, és inkább fegyvereket szeretnének – márpedig a fegyverszállítás éppen az egy olyan terület, ahol

Párizs ahelyett, hogy vezetne, messze lemarad az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia és Lengyelország mögött

– írja a lap.

Macron hétfői kiállása, és az, hogy részt venne egy cseh kezdeményezésben, amelynek lényege, hogy az EU-n kívüli gyártóktól vásárolnak Ukrajna számára lőszert, szembemegy a Franciaország által mantrázott alapelvvel, miszerint „Buy European”, avagy „Végy európai terméket!” Úgy tűnik tehát: Macron legnagyobb kihívása az, hogy ambíciói nem állnak összhangban az Ukrajnával kapcsolatban eluralkodó francia közhangulattal – foglalja össze a lap.

„Semmi közünk hozzá!”

Jeanbar a lapnak azt is elmondja: „Oroszországot nem tekintik közvetlen fenyegetésnek Franciaországban – ez szöges ellentétben áll Lengyelországgal, a balti államokkal, sőt Németországgal és az északi országokkal.” Az Ifop közvélemény-kutató intézet adatai szerint a franciák 58 százaléka vélekedik pozitívan Ukrajnáról, de ez 24 százalékpontos csökkenést jelent a háború kitörése óta. Csak 50 százalék támogatja Ukrajna felfegyverzését, és

15 százalékkal csökkent azok száma, akik harcolnának érte.

Az utca emberének reakcióit jelzi egy X-en tett bejegyzés: „Macron azzal fenyegetőzik, hogy Franciaországot háborúra kötelezi Oroszországgal. Hogyan állíthatja, hogy szembe akar szállni egy 6000 nukleáris robbanófejjel rendelkező országgal, ha még arra sem képes, hogy akár egyetlen OQTF-et (a kiutasított idegenek kitoloncolása – a szerk.) érvényesítsen? Mielőtt megvédi mások határait, előbb védje meg a sajátunkat!”

Franciaország mezőgazdasági termelői is komoly fejfájást jelentenek Macronnak:

az olcsó ukrán baromfi és gabona a dühük egyik fő okává vált,

vezetőik pedig egyre sürgetik Macront, hogy korlátozza az Ukrajnából érkező importot. Damien Radet, Franciaország vezető mezőgazdasági termelői szakszervezetének regionális képviselője a múlt hónap végén a Politicónak azt mondta: a tömeges élelmiszer-bevitelt le kell állítani, mivel Ukrajna nem európai ország, és semmi köze a történelmünkhöz.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: MTI/EPA/Reuters Pool/Stephanie Lecocq)

Ajánljuk még