Aktuális

Mutatjuk a hét legszerencsésebb hat számát

Harmadával csökkent tavaly a Nagy-Britanniába illegálisan belépő menedékkérők száma

Harmadával csökkent tavaly a Nagy-Britanniába illegálisan belépő menedékkérők száma.

A londoni belügyminisztérium csütörtökön ismertetett éves statisztikája szerint 2023-ban 36 704-en lépték át illegálisan a brit határt, 33 százalékkal kevesebben, mint 2022-ben.

Kapcsolódó tartalom

Az éves átlagon belül a tavalyi negyedik negyedévben 55 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest a Nagy-Britanniába illegálisan érkezők száma.

A legjelentősebb mértékben az albán állampolgárságú illegális határátlépők száma esett vissza. A belügyi tárca adatai szerint 2022-ben 12 658, 2023-ban már csak 924 albán érkezett Nagy-Britanniába illegálisan belépő menedékkérőként, mindenekelőtt csónakokkal a La Manche-csatornán átkelve.

Ez 93 százalékos csökkenést jelent.

Rishi Sunak brit miniszterelnök 2022 végén bejelentette, hogy a brit kormány gyorsított eljárással küldi vissza a Nagy-Britanniába érkező albán menedékkérőket, mivel Albániát teljesen biztonságos országnak tartja, és semmi okot nem lát arra, hogy albán állampolgárok brit menedékjogért folyamodjanak.

Kapcsolódó tartalom

A londoni alsóház belügyi bizottságának nem sokkal később összeállított jelentése szerint az európai kontinensről illegálisan, csónakokkal Nagy-Britanniába indulók csaknem negyede albán állampolgár volt 2022-ben.

A bizottság is megállapította, hogy Albánia biztonságos EU-tagjelölt ország, nem áll háborúban, és aláírta az embercsempészet elleni európai egyezményeket, így nincs ok arra, hogy a brit hatóságok gyakorlatszerűen befogadják albán állampolgárok menedékjog-kérelmeit.

A brit és az albán kormány tavaly megállapodást kötött, amelynek alapján a brit határrendészet az albán főváros, Tirana nemzetközi repülőterére telepített határőrizeti tisztviselőket, akiknek feladata a szervezett bűnözés elleni fellépés és az illegálisan Nagy-Britanniába bejutni próbálók megállítása.

Kapcsolódó tartalom

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett éves beszámolója szerint tavaly a La Manche-csatornán csónakokkal illegálisan Angliába átkelők között az afgánok, az irániak, a törökök, az eritreaiak és az irakiak voltak a legtöbben, 20, 13, 11, illetve 9-9 százalékos aránnyal.

A konzervatív párti brit kormány tervei szerint a Nagy-Britanniába illegálisan érkező menedékkérőket a közép-afrikai Ruandába telepítenék át – erről kétoldalú megállapodás is született a két ország között -, a terv végrehajtása azonban emberi jogi kifogások alapján meghozott tiltó bírósági végzések és parlamenti viták miatt egyelőre nem kezdődött el.

Ajánljuk még