Aktuális

Szentkirályi Alexandra a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje

Halálos ágyán vallotta be, hogy ő az ország egyik legkeresettebb bűnözője

| Szerző: hirado.hu
DNS-vizsgálat erősítette meg Japán egyik legkeresettebb bűnözőjének a halálát. A férfi, aki januárban halt meg, halálos ágyán bevallotta, hogy 49 évig rejtőzködött a rendőrök elől, miután az 1970-es években tagja volt egy terrorszervezetnek.

A 70 éves Kirisima Szatosi halálos ágyán vallotta be, hogy az 1970-es években egy szélsőbalos terrorszervezet tagja volt, és 49 évig menekült a rendőrök elől.

Kirisima kettős életet élt, építőmunkásként dolgozott, de a múlt hónapban bekerült egy Tokió melletti kórházba, ahol halálos ágyán elmondta a személyzetnek, hogy valójában ő Japán egyik legkeresettebb szökevénye.

A Ucsida Hirosi néven ismert férfi negyven éven át dolgozott egy építőipari cégnél Fudzsiszava városában. Kerülte a banki tranzakciókat, és készpénzben kért fizetést, hogy ne hagyjon olyan papírokat, amelyek az elfogásához vezethetnének. Nem használt mobiltelefont, nem volt jogosítványa, sem egészségbiztosítása, a kórházi kezeléseit készpénzben fizette.

Kapcsolódó tartalom

A férfi január végén halt meg gyomorrákban abban a kórházban, ahol egy évig járóbetegként kezelték.

„Az igazi nevemen akarok meghalni” – mondta Kirisima a vallomásakor, hozzátéve, hogy megbánta a szélsőséges támadásokban való részvételét.

A hatóságok a héten közölték, hogy a DNS-vizsgálat megerősítette, hogy az elhunyt valóban Kirisima Szatosi körözött bűnöző volt.

Kirisima egyetemistaként csatlakozott a szélsőbaloldali Kelet-Ázsia Japánellenes Fegyveres Fronthoz. A skorpió egység tagjaként 1975 áprilisában egy házi készítésű bombával rongált meg egy épületet Tokió Ginza negyedében. A támadásnak nem volt halálos áldozata.

A gyanú szerint a férfi ebben az évben még négy japán nagyvállalat elleni merényletben vett részt, köztük a Mitsubishi Heavy Industries épülete ellen elkövetett robbantásban. A merényletben nyolc ember meghalt, több mint háromszázhatvanan megsebesültek. A támadás után a rendőrség nyolc embert tartóztatott le a merényletben való részvételük miatt, de Kirisimát nem tudták elfogni.

Bár Kirisima vallomásával a rendőrség lezárja a szökevény ügyét, azt azonban nem tudni, hogy a férfi hogyan rejtőzhetett el a hatóságok elől csaknem fél évszázadon át.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Körözési plakát a Tokiói Fővárosi Rendőrkapitányságon 2024. január 28-án, Tokióban, Japánban. A tokiói rendőrség közölte, hogy 2024. január elejétől a tokiói fővárosi rendőrség közbiztonsági osztálya kihallgat egy férfit, akiről úgy vélik, hogy a 70 éves Satoshi Kirishima, az 1970-es évek egyik terrorista robbantásos merényletének gyanúsítottja (Fotó: EPA/Kimimasa Mayama)

Forrás: The Guardian

Ajánljuk még