Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Egyszerre látogat a texasi–mexikói határra Trump és Biden: az elnökválasztás közeledtével kulcsfontosságú a migrációs kérdés

Joe Biden jelenlegi és Donald Trump korábbi amerikai elnök csütörtökön a texasi–mexikói határra látogat, igaz, egymástól több száz kilométerre lesznek. Nemcsak a fizikai távolság választja el őket egymástól, hanem az is, ahogy az illegális bevándorlást kezelik. Joe Biden elnöksége alatt rekordszámú migráns érkezett az országba, csak tavaly két és fél millió. Donald Trump azt ígéri, megválasztása esetén masszív deportálásba kezd, és kiutasít mindenkit, aki törvénytelenül tartózkodik az országban.

A texasi nemzeti gárda Donald Trump korábbi elnök érkezésére készülődik az Egyesült Államok és Mexikó közös határán. A volt amerikai elnök választási kampányának központi témája az illegális bevándorlás megfékezése. Trump többször hangsúlyozta: ha újra megválasztják elnöknek, radikális változások következnek be a migrációs politikában. Azt mondta:

már hivatali idejének első napjától masszív deportálási műveletbe kezd, és kiutasítja az országból azokat, akik illegálisan léptek be.

Donald Trump nem véletlenül utazik Eagle Passba. A texasi–mexikói határnak ezen a szakaszán ugyanis hosszú ideje pattanásig feszült a helyzet, a térség folyamatos nyomásnak van kitéve. Ide érkeznek azok a migránskaravánok, amelyek a közép-amerikai országokból indulnak el. Ezrek tartanak most is az Egyesült Államok felé.

Kapcsolódó tartalom

A texasi nemzeti gárda drótkerítést és hatalmas konténereket is telepített a migránsok útvonalára, hogy megpróbálja megakadályozni az átjutást a határon. Az állam republikánus vezetése azt is bejelentette, hogy katonai bázist telepít a határra, hogy a nemzeti gárda több mint kétezer katonáját a helyszínen tudja tartani.

A célunk, hogy minél hatékonyabban megfékezzük a migránsok beáramlását. Ha a nemzeti gárda tagjai tartósan itt lesznek, akkor képesek leszünk még gyorsabban építeni a kerítést – mondta Texas republikánus kormányzója.

A Mexikóval közös határszakasz 60 százaléka Texasszal határos, a fennmaradó rész pedig Arizonával és Kaliforniával. Ezekben az államokban azonban demokrata kormányzók vannak, így ott semmi sem akadályozza, hogy a migránsok szabadon beáramoljanak az országba.

Kapcsolódó tartalom

A texasi Eagle Passtól több száz kilométerre fekvő Brownsville-be várják csütörtökön az amerikai elnököt is.

Joe Biden négyéves elnöksége alatt most utazik másodszor a Mexikóval közös határra. Újraválasztási kampányában ő is kénytelen intenzívebben foglalkozni a migráció kérdésével, a közvélemény-kutatások szerint ugyanis

a megkérdezettek 30 százaléka úgy gondolja, az illegális bevándorlás égetőbb kérdés, mint a gazdaság helyzete vagy az infláció.

A demokrata vezetésű nagyvárosok is egyre jobban sürgetik az elnököt, hogy tegyen valamit a migráció megfékezése érdekében, százezrek özönlötték el ugyanis az elmúlt négy évben ezeket a nagyvárosokat, jelentős nyomás alá helyezve a szociális és az egészségügyi ellátást. Joe Biden elnöklése alatt 6,3 millió illegális bevándorló lépte át az Egyesült Államok határát, egyetlen korábbi amerikai elnök alatt sem volt ilyen magas ez a szám.

A kiemelt kép illusztráció: (Fotó: MTI/EPA)

Ajánljuk még