Időjárás

Kettészakad ma az ország – térképen mutatjuk, milyen idő várható

Az embereket és állatokat motorcsónakkal és helikopterrel menekítették – több helyen vörös riasztást adtak ki

Vörös riasztást adtak ki az áradások miatt Olaszország és Lettország egyes régióiban. Az elmúlt napok heves esőzései miatt Olaszország északkeleti részén kiöntöttek a megáradt folyók. A víz sok helyen elöntötte az utakat, többen házaikban rekedtek. Lettországban pedig vastag jégtörmelékek halmozódtak fel a megáradt folyókon.

Légi felvételek mutatják, ahogy az árvíz körbekerített egy farmot az Olaszország északkeleti részén található Veneto tartományban. A terület szárazföldön megközelíthetetlenné vált. A telken rekedt embereket és állatokat motorcsónakkal és helikopterrel menekítették ki a hatóságok.

Vicenzában az éjszakai óráktól kezdve, megállás nélkül dolgoztak a mentési munkálatokon a tűzoltók és a katasztrófaelhárítás szakemberei. Egy nap alatt több mint 150 helyszínre riasztották őket.

Az elmúlt napok heves esőzései miatt megáradtak a folyók a környéken. A polgári védelemnek csaknem kétmillió köbméternyi vizet sikerült visszatartani, de néhol így is elérte az áradás a házakat.

Kapcsolódó tartalom

A Retrone egy rövid folyó, amelyet nem lehet elvezetni. Az áradás érintett néhány házat, de mostanra stabilizálódott a helyzet. Úgy gondoljuk, csökkeni fog a vízszint, mert már nem esik az eső” – mondta Gianpaolo Bottacin, a polgári védelem felügyelője. Veneto tartományban a hatóságok vörös riasztást adtak ki, és a lehetséges földcsuszamlások veszélyére hívták fel a lakosság figyelmét. Vicenzában az iskolákat elővigyázatossági okokból bezárták, több helyen pedig leállították a vonatközlekedést.

Gyorsan zúdult Lettországban a megáradt Daugava folyó.

A jeges víz néhol már elérte az utakat és a házakat, a hatóságok vörös árvízvédelmi riasztást rendeltek a folyó környékén. Egyes településeken már evakuálták az embereket.

Rengeteg jég és hó halmozódott fel Plavinasz környékén. Ott narancssárga riasztás van érvényben, a helyiek az olvadástól tartanak.

A narancssárga riasztás azt jelenti, hogy a vízszint elérte azt a pontot, ahol már az áradás folyamatban van. A felszín alól feltört egy-egy méter vastag jégdarabokból álló réteg. Itt sűrűsödik össze a kelet felől érkező jég” – magyarázta Toms Bricis meteorológus. A hatóságok és a szakemberek folyamatosan vizsgálják a folyók szintjét, figyelmeztettek, hogy még napok kérdése, mire normalizálódhat a helyzet.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Shutterstock

Ajánljuk még