Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Aprópénzért vette az elképesztően ritka Harry Potter-könyvet, most mesés összeget fizettek érte

| Szerző: hirado.hu
Több mint hatmillió forintnak megfelelő fontért kelt el egy árverésen a szinte aprópénzért vásárolt Harry Potter és a bölcsek köve elképesztően ritka példánya.

A könyvet 52 éves brit tulajdonosa egy londoni antikváriumban 13 pennyért (60 forint) vásárolta 1997-ben.

Akkoriban épphogy visszaköltöztem Londonba. Nem volt sok pénzem, de a szombat délelőttöket szerettem az olcsó antikváriumok átkutatásával tölteni. Beugrottam az egyik kedvenc helyemre, ami a Crystal Palace-i főút mellett található. Agatha Christie-regényeket kerestem, amikor rábukkantam egy könyvkupacra a földön, amiben a Harry Pottert találtam. Az igazat megvallva, meg sem néztem rendesen, csak megfogtam három másik könyvvel együtt, és már vittem is a kasszához” – mesélte a Daily Mirror című brit lapnak a férfi, aki később Kínába, Tajvanra és Olaszországba költözésekor is vitte magával a könyvritkaságot, de egyszer sem olvasta el.

Később, amikor a gyerekei Harry Potter-rajongók lettek, eszébe jutott a könyv, ami akkoriban egy fiók mélyén lapult.

Egyik este rátaláltam egy internetes cikkre, amelyben a legértékesebb Harry Potter-könyvekről írtak. Ennek hatására felkerestem a Hansons aukciósház könyvszakértőjét, aki a vizsgálat után érdekes információkkal szolgált” – mondta a férfi.

Kiderült ugyanis, hogy egy javítás nélküli próbanyomatról van szó, amelyből a kiadó mindössze kétszáz darabot nyomtatott ki. Érdekesség, hogy még a szerző, J. K. Rowling neve is két alkalommal hibásan szerepel a könyvben.

A könyv az aukciós ház egyik legutóbbi árverésén kelt el több mint 14 ezer fontért (6,6 millió forint).

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Daily Mirror

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még