Aktuális

Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz

Közmunkához kötnék a bevándorlási segély kifizetését Németországban

| Szerző: hirado.hu
Közmunkára kötelezi a Németországba érkező bevándorlókat a német járási tanácsok szövetsége – jelentette be Christian Herrgott, a CDU türingiai szervezetének főtitkára. A március elsejétől bevezetendő új modell szerint a Kelet-Németországban menekültstátuszt kapó migránsok csak akkor juthatnának hozzá a havi 160 ezer forintnak megfelelő állami segélyhez, ha cserébe közhasznú munkát végeznek az őket befogadó településen.

Christian Herrgott, a türingiai Saale-Orla járás nemrég megválasztott vezetőjének feltett szándéka, hogy felgyorsítsa a menedékkérők integrálását a munka világába.

A kereszténydemokrata politikus – aki csak néhány szavazattal előzte meg az AfD jelöltjét, Uwe Thrumot –, illetve a mögötte felsorakozó CDU-frakció olyan

közhasznú munkákat tenne kötelezővé az állami segély kifizetéséért cserébe, mint az utak és parkok tisztán tartása, a fű- és sövénynyírás vagy a hóeltakarítás.

A türingiai előterjesztés szerint a bevándorlók napi 4 órát kellene dolgozniuk a törvényben megszabott 80 centes (312 forint) órabérért.

Egy hónapban ezzel 64 eurót (kb. 25 ezer forintot) kereshetnek, amit a migránsszállókat fenntartó önkormányzat a márciustól bevezetésre kerülő, speciális fizetőkártyára utal majd át – írja a Focus Online.

Kapcsolódó tartalom

„Motiválni kell azokat, akik nem akarnak dolgozni”

A CDU indítványa szankciókkal is sújtaná azokat a bevándorlókat, akik nem fogadják el az ajánlatot. Számukra akár 180 euróval is csökkenthet az alapesetben (egy személyre számítva) 410 eurós állami támogatás összege.

„A regionális tanács döntését márciustól fokozatosan, de határozottan hajtjuk végre. Motiválnunk kell azokat, akik nem akarnak dolgozni.

Jelezni kívánjuk, hogy az adófizetők pénzéből fizetett embereknek valamit vissza kell adniuk a társadalomnak, és nem ülhetnek egész nap kint a padon egy parkban”

– mondja Herrgott.

A politikus szerint a munkaprogrammal azt szeretnék elérni, hogy a migránsokat könnyebben befogadják és integrálják a német társadalomba. „Ehhez a munkához nem kell nyelvtudás. Talán jobban megtanulnak németül a munka révén, mint egy tanfolyamon, és felkészülhetnek a rendszeres munkavégzésre vagy szakképzésre” – hangsúlyozta Herrgott.

A türingiai járási tanács várja munkaadó partnerek jelentkezését, és továbbra is együttműködik közhasznú egyesületekkel és önkormányzati nonprofit szervezetekkel – számolt be a Focus Online.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: utcai karbantartók takarítják a szilveszter éjszakája után maradt szemetet Damstadtban, 2024. január 1-jén.  (Fotó: EPA/Ramon van Flymen)

Ajánljuk még