Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Kitartanak követeléseik mellett a gazdák, nem látni a végét az Európát behálózó tüntetéseknek

Egyelőre nem látszik, hogy mikor érhetnek véget az Európát behálózó gazdatüntetések. A lengyel, a spanyol, a francia és a görög gazdák is kitartanak követeléseik mellett. Varsóban a tüntetők bejelentették, ha a kormány nem orvosolja legégetőbb problémáikat, március 6-án újabb nagyszabású tiltakozást szerveznek.

Már második napja készítik a torlaszokat a katalán gazdák. Céljuk teljesen megbénítani a forgalmat a Spanyolország és Franciaország közötti AP–7-es autópályán. Szerdán este a spanyol farmerek a barikádokhoz várják francia sorstársaikat, hogy közösen tiltakozzanak a harmadik országból származó olcsó zöldség és gyümölcs behozatala ellen. Azt mondják:

a tisztességtelen verseny ellen tiltakoznak.

Európa északibb részén, Lengyelországban is az olcsó importáru miatt dühösek a gazdák. Kedden tízezren tüntettek Varsó központjában.

Kapcsolódó tartalom

Vuvuzelával, sípokkal, dobszóval vonultak végig a tüntetők a főváros utcáin. Továbbra is azt akarják elérni, hogy

szüntessék be a versenyhátrányt okozó uniós környezetvédelmi szabályokat és állítsák le az olcsó ukrán gabona behozatalát.

„Vannak, akik azt hiszik, hogy amit csinálunk, az csak vetés és aratás. De ez nagyon kemény munka. Csak jó árat akarunk kapni a gabonánkért, a búzánkért és az összes terményünkért” – mondta egy tüntető.

A szomszédos országokból is érkeztek demonstrálók.

„Itt van egy tüntető Németországból, és a bolgár kollégák is megjelentek. A probléma egész Európában, hogy a gazdálkodók nem kapnak elég pénzt a terményeikért” – mondta egy holland gazda.

Kapcsolódó tartalom

A tüntetők este a lengyel miniszterelnöki hivatal elé vonultak, ahol petíciót nyújtottak be, azt remélve, hogy a kormány segíthet a problémák megoldásában. A gazdálkodók képviselői közölték: amennyiben a kabinet nem áll elő konkrét válaszintézkedésekkel,

március 6-án újabb nagyszabású tiltakozást tartanak Varsóban.

Ukrajna hetek óta próbálja csillapítani a kedélyeket. Az illetékesek szerint az ukrán export kontroll alatt áll, nem jelent veszélyt a lengyel piacra.

„Ukrajna készen áll a hosszú távú intézkedésekre, az agrár- és közlekedéspolitikai jogszabályok sürgős kiigazítására. Az erre vonatkozó kérelmet már elküldtem az Európai Bizottságnak” – mondta Olga Stefanishyna az euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes.

Kapcsolódó tartalom

Görögországban szerdán nem csak a gazdák tüntettek.

Több ezer sztrájkoló görög munkás és diák is felvonult Athénban

az ország legsúlyosabb vonatbalesetének évfordulója alkalmából, és többek közt nagyobb fizetésemelést követeltek. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. A szakszervezetek több sztrájkot is meghirdettek. Leálltak a kompok és a vonatközlekedés is.

Kiemelt kép: Lengyel gazdák az Európai Unió zöldmegállapodása, az ukrán termékek korlátlan importja, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoznak Varsóban 2024. február 27-én (Fotó: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski)

Ajánljuk még