Gyász

Elhunyt Gát György

Gyürk András: Magyarország azonnali fellépést vár Brüsszeltől a német földgázadó ügyében

Magyarország azonnali fellépést vár Brüsszeltől a német földgázadó ügyében, a barátságtalan lépés aláássa a közép-európai országok versenyképességét és egyértelműen szembemegy az uniós jogszabályokkal – jelentette ki Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán.

Azon döntés kapcsán, amely szerint januárban Németország a korábbi háromszorosára, a jelenlegi piaci gázár csaknem 10 százalékát kitevő szintre emelte a földgáz szállítására kivetett különadóját, Gyürk András hangsúlyozta: a lépés aláássa a közép-európai országok versenyképességét és egyértelműen szembemegy az uniós jogszabályokkal és az energia-szolidaritás elvével.

Kapcsolódó tartalom

Az EP-képviselő kiemelte: a német intézkedés barátságtalan lépés Közép-Európával szemben, ami megdrágítja a régió országainak energiaellátását, aláássa versenyképességüket és megnehezíti a földgázellátás diverzifikációját. Magyarország ezért, a visegrádi országok és Ausztria hasonló kezdeményezését követően, azonnali választ igénylő kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz – tájékoztatott.

Magyarország várja, hogy milyen konkrét lépéseket tervez az uniós bizottság az európai energiapiacot aláásó különadókkal szemben, valamint tájékoztatást vár Brüsszeltől, hogy tervezi-e a kötelezettségszegési eljárások megindítását az ilyen jellegű ügyekben – mondta. A kettős mérce mérséklése érdekében ez fontos lenne – mutatott rá a magyar EP-képviselő.

Az energiaellátás biztonsága és diverzifikációja elengedhetetlen feltétele a gazdasági versenyképességnek és a lakosság magas energiaáraktól történő megvédésének – emelte ki. Ahelyett, hogy Brüsszel az energiabiztonságot veszélyeztető és az energiaellátást megdrágító intézkedésekkel szemben lépne fel, az emberek érdekeit figyelembe vevő rezsicsökkentést támadja – tette hozzá Gyürk András.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még