Aktuális

Ha vásárolt ebből a termékből a Sparban, ne fogyassza el, vigye vissza!

Átállhatnak Trump oldalára a muszlim szavazók, ha Biden folytatja eddigi gázai politikáját

Jelentősen gyengítheti Joe Biden amerikai elnök újraválasztási esélyeit az Egyesült Államokban élő muszlim közösség, a hagyományosan a demokrata szavazóbázishoz tartozó emberek szerint ugyanis Biden nem tesz eleget a gázai palesztinok védelméért. A keddi, michigani előválasztáson 68 ezer szavazatot adtak le az úgynevezett el nem kötelezett mozgalom hívei. Ezek a szavazók azt szeretnék, ha a demokraták új elnökjelöltet választanának.

„Azonnali tűzszünetet!” – skandálták kedden a Michigan állambeli Dearbornban összegyűlt muszlimok. Az úgynevezett el nem kötelezettek mozgalmához tartozók demokratának tartják magukat, de a keddi előválasztáson mégsem Joe Bidenre voksoltak.

„Nem szeretnénk, ha a mai este után azt mondanák, hogy a demokraták egysége meggyengült. Mi egyszerűen csak szeretnénk visszatartani a Demokrata Pártot attól, hogy részt vegyen a gázai palesztin testvéreink jogainak eltiprásában” – mondta Abraham Aiyash jemeni származású demokrata képviselő.

Kapcsolódó tartalom

Az USA-ban, Michigan államban él az ország legnagyobb muszlim közössége, több mint 200 ezer ember. A bevándorló hátterű lakosok többsége demokrata szavazó, de az izraeli háború kitörése óta egyre többen bírálják Joe Biden kormányzatát, amiért az nem szabott gátat a gázai harcoknak.

„A mi közösségünkben a közel-keleti helyzet kiemelt probléma. Mindenki tudja, hogy azonnali tűzszünetet akarunk. Ideje lenne, hogy az elnök és az országot vezető politikusok felmérjék, mi is történik Gázában” – mondta egy önkéntes szavazatszámláló.

Az amerikai muszlim közösség vezetői szerint ha a demokraták kitartanak Joe Biden jelöltsége mellett, akkor nem kizárt, hogy novemberben Donald Trump republikánus elnökjelöltre fognak szavazni.

Kapcsolódó tartalom

„Biden szégyenteljesen asszisztál a gázai palesztinok legyilkolásához. Kudarcot vallott a konfliktus megfékezésében.

Mi, muszlim amerikaiak annak idején 300 ezer aláírást gyűjtöttünk össze Donald Trump menesztéséért. Most mégis azt kell mondanom, hogy Trump elnök idején egyetlen bombát sem dobtak le. Ha Joe Biden marad a demokrata elnökjelölt, akkor félreteszem az ellenérzéseimet, és Trumpra fogok szavazni”

– mondta az amerikai muszlimok politikai bizottságának elnöke.

Kapcsolódó tartalom

A keddi előválasztáson csaknem 70 ezer szavazó csatlakozott az el nem kötelezettek táborához. A 2016-os választás idején Donald Trump mindössze 10 ezer vokssal szerzett többséget Michiganben. Szakértők szerint a muzulmán szavazóbázis elvesztése jelentősen csökkentené a demokraták győzelmi esélyeit.

„Ha a demokrata választók jelentős része Michiganben el nem kötelezettként szavaz az előválasztáson, az megkongathatja a vészharangot a Fehér Házban. A választókerület elvesztése komoly problémát jelent. Fel kell tegyék a kérdést maguknak, hogy mi lesz, ha nem tudják visszakapni a szavazóikat?” – vélekedett egy amerikai politológus.

Az izraeli háború kitörése óta az Egyesült Államokban rendszeresek a palesztinokat támogató tömegtüntetések.

Ezeken nem ritka, hogy Izrael-ellenes és antiszemita kijelentések hangzanak el. Joe Biden elnök korábban többször is a palesztin civilek védelmére szólította fel a zsidó állam vezetését, kedden pedig úgy fogalmazott: információi szerint akár már a jövő héten újabb tűzszünet jöhet létre a háborúban.

Kiemelt kép: Palesztinbarát tüntetők Joe Biden elnök lemondását követelik a Union Station vasútállomás előtt Washingtonban, 2024. február 1-jén (Fotó: EPA/Will Oliver)

Ajánljuk még